Трудно се гради доверие, когато влизаш във властта с авторитет

...
Трудно се гради доверие, когато влизаш във властта с авторитет
Коментари Харесай

Президентът: Нежеланието на партиите да поемат управлението и да носят отговорност във време на криза е голямата причина за политическата криза

Трудно се гради доверие, когато влизаш във властта с престиж назаем от президентската институция, съобщи президентът в изявление за Дарик радио

Голямата причина за политическата рецесия е, че партиите не желаят да поемат ръководството и да носят отговорност тъкмо във време на рецесия. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за Дарик радио.

Когато партиите не смеят да се борят за своите хрумвания и гласоподаватели, за просперитета на обществото ни, даже с цената на взаимни отстъпки, а мислят към този момент за идващите избори, надявайки се да реализират огромен триумф, това разколебава хората, сподели президентът. Той открои ерозиращото публично доверие в парламентарната република и политическата система и добави, че отдръпването на хората от урните, апатията и политическото безвремие, в което можем да изпаднем са сериозна заплаха.

Българският парламентарен модел дава право на президента да реши на кого да връчи третия мандат за сформиране на държавно управление при крах на първите две политически сили, акцентира президентът в отговор на въпрос. По думите му когато те не съумеят или не желаят да сформират държавно управление, третият мандат е жертван на крах. Румен Радев уточни още, че всички политически обединения са имали своите шансове, само че е търсил партията с най-голяма опция за съставяне на постоянен кабинет. Президентът акцентира още веднъж, че абсурдът „ Нексо “ не е повлиял на решението му. Необходимо е да се усъвършенства механизмът на финансиране на партиите за цялостна гласност и бистрота, тъй че да не се позволява политиката да става пленник на корпоративни ползи, съобщи още Румен Радев в отговор на въпрос за случая.

Загубите за България при неналичието на постоянно държавно управление са свързани със стъпките, засягащи пълноценната ни европейска интеграция, упованията на интернационалните ни сътрудници и вложителите с интерес към страната, разяснява още президентът. „ Всеки който идва, желае да види дълготрайна политика и носителя на тази политика “, уточни Румен Радев. По думите му сега няма подобен политически индивид, който може да очертае дълготрайна визия и да подсигурява разпоредбите за нейното използване.

Относно издаването на декрет за разформироване на 48-ото Народно заседание Румен Радев уточни, че е дал на сегашния парламент задоволително време, за да могат партиите да се отдалечат от острата предизборна борба и изразителност, да намерят път един към различен и Народното събрание да свърши някаква работа, тъй като бързо извървяване  на цикъла избори – парламент – разформироване не води до работливост. Той дефинира като значими оптимално положителната организация на идния предварителен избор без да се губи време, само че добави, че чака отговор от Народното събрание дали ще напредне в законодателната си активност и има ли потребност от време.

Реалността сподели, че мъчно се гради и удържа доверие, когато влизаш във властта с престиж назаем от президентската институция, сподели Румен Радев. Във връзка с намеците, че е бил „ подстрекател “ на политически субекти посредством избора си на членове на служебно държавно управление, той съобщи, че при сформирането на служебните кабинети е търсил хора, които да свършат избрана работа за даден интервал от време. „ Не мога и нямам право да управлявам политическите упоритости на тези хора “, съобщи Радев. По отношение на спекулациите, че се занимава с политическо инженерство, президентът акцентира, че „ не наднича в кухнята на партиите, само че в никакъв случай не е допускал партиите да въздействат върху активността на президентската институция “.

Президентът уточни още, че комфортно се не помни времето, когато още при започване на първия мандата си е влезнал в остри конфликти за политиката на ръководещата тогава ГЕРБ и надалеч преди началото на гражданските митинги е снел доверието си от нейното ръководство, както и от основния прокурор. „ Не мога да претърпявам лъжата и операциите, по тази причина от време на време съм реагирал остро “, съобщи Румен Радев в отговор на въпрос за допустимо доближаване с ГЕРБ. Президентът подсети също по този начин, че още в първия месец на ръководството на предходното постоянно държавно управление обществено предизвести „ Продължаваме промяната “, че в случай че продължат да си служат с методите на Борисов, няма да получат друг резултат. „ Който желае да упражнява властта в България, би трябвало преди всичко да е подготвен да отстоява суверенитета и националния интерес, да познава доста добре законите и да ги съблюдава, да познава механизмите на работа на администрацията “, сподели президентът и напомни поръчката на „ Продължаваме промяната “ да разградят порочния управнически модел, а не да го надграждат.

Държавният глава получи оценката на Дарик радио Политик на годината за 2022. Наградата бе връчена от изпълнителния шеф на медията Христо Христов. Очаквах в тази сложна година повече политици да се стремят към това отличие, защото политиката се възприема като дълг и отговорност пред жителите, сподели Румен Радев и пожела през идната година премията да бъде връчена на българския политик, който е отстоял и извършил предизборните си обещания, освен към своите гласоподаватели, само че и към българското общество. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР