Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери

...
Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери
Коментари Харесай

В Музея за социзкуство няма място за паметника на съветската армия

Трудно Музеят на изкуството от интервала на социализма ще откри място за предпазване на Паметника на руската войска, в случай че той бъде демонтиран. Това твърди пред радио " Фокус " шефът на музея Николай Ущавалийски.

" В началото на лятото имахме среща с регионалния шеф на София Вяра Тодева. Тя пристигна в музея и дружно се уверихме, че в музея мъчно ще се откри място за този монумент - заради размерите му. На срещата участва и шефът на Националната изложба. Стигнахме до мнението, че преди да се подхващат стъпки за преместването на паметника, би трябвало да се изготви един архитектурно-художествен план ", сподели Ущавалийски.



Демонтирането на монумент и ситуирането му в друга среда значи да се направи един нов монумент – до този миг нямаме никакви съответни податки по какъв начин ще наподобява този монумент в новата му обстановка, означи още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава огромна статуя, твърди Ущавалийски.



" Не е ясно дали единствено от високия фундамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като опция, с цел да приютим паметника в музея, е от северната страна на постройката – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е към 1 декар, което за мен също не е задоволително, само че е единствената опция паметникът да бъде част от музея ", съобщи шефът на Музея на изкуството от интервала на социализма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР