Трудно е за предвиждане какъв би бил изходът от изборите,

...
Трудно е за предвиждане какъв би бил изходът от изборите,
Коментари Харесай

Добромир Живков: Голям процент избиратели не са решили за кого ще гласуват, те могат да обърнат вота

Трудно е за предугаждане какъв би бил изходът от изборите, само че сегашните резултати значително възпроизвеждат картината от изследването през октомври 2021 година. Това съобщи в ефира на предаването „ Неделя 150 “ по стратегия " Хоризонт " на БНР социологът от организация „ Маркет линкс “ Добромир Живков.

" Имаме съвсем сходни изходни позиции на главните политически сили, които бяха в последното национално заседание. ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Демократична България имат ясно обрисуван електорален профил. Те към този момент са мобилизирали огромна част от партийните си ядра и са покрай оптималния електорален резултат, който биха могли да реализират, " разяснява той.

Трудно предвидим е резултатът на Политическа партия, изясни социологът. „ При тяхната електорална поддръжка се следи мощна волатилност. Резултатът им варира от 17 до 22-23% “.

Към момента се чака релативно ниска изборна интензивност, само че имаме по-висок дял на хората, които не са решили за кого ще гласоподават, заяви Живков.

„ Български напредък “ и „ ИТН “ са покрай бариерата от 4 %, само че не може да кажем кой е над и кой е под тази линия, изясни социологът. „ Това са изследвания, в които постоянно може да има отклоняване “.

Политиците значително образуват публичните настройки и настроения, счита Живков. „ Страховете, свързани с цените и инфлацията, са значими, само че някои политици съумяха да го употребяват ловко. Има принизяване на тази акция и нейните послания до пробуждане на екзистенциалните паники на хората. Това е примитивизиране на мисленето на българските жители “.

Когато приказваме за цени на енергоносители не са доста хората, които могат да създадат точни планове какво значи да не ни е толкоз на ниска цена отоплението, изясни той. „ Тук заиграването е по - скоро с някакъв имагинерен боязън, че ще се случи нещо неприятно. Ние всяка година претърпяваме по една – две рецесии. Много хора към този момент възприемат обстановката и в нейния не доста реален вид и са готови, други не имат вяра, че ще преживеем толкоз сериозна рецесия “.

Трудно е да се предвижда какъв брой хора ще гласоподават, изясни Живков. „ Кампанията сега е вяла. Очаквам през последните две седмици да има по-висока степен на политизиране на обществото ни, което ще докара и до по- висока изборна интензивност. До момента даже не стигаме равнищата, които имахме през есента на 2001 “.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР