Трудно е, когато човек е някъде за малко и отдалече,

...
Трудно е, когато човек е някъде за малко и отдалече,
Коментари Харесай

Три пазара в сърцето на три европейски града

Трудно е, когато човек е някъде за малко и отдалече, да се почувства локален. Нищо че всеки го желае и всеки търси метод да го реализира. Улици настрана, подозрителни места за хранене, питейни заведения и барчета - все ще сте не на място, все ще се откроявате в тълпата.

Пазарът, въпреки това, е нещо напълно друго. Търговците - в сантименталния смисъл на думата - са хора отдалече, които идват и си отиват. Затова локалните са приели да им се мотаят из краката на пазара. Затова и всеки екскурзиант - въпреки и надалеч от сантименталния смисъл - би могъл да се почувства като локален точно на един пазар.

Валенсия: Централния пазар (Mercat Central de Valencia)
понеделник до събота, от 7 до 15 ч.

 Снимка 312701

Мястото, на което е ситуиран Централният пазар, постоянно е било средище на търговията във Валенсия. През 1839 година тук порти отваря Mercado Nuevo - открит пазар и предходник на настоящия Mercat Central.

 Снимка 312711

Сградата - такава, каквато е през днешния ден, е открита на 23 януари 1923 година Построена в присъщия жанр ар нуво, тя и е най-представителното здание във Валенсия за началото на ХХ век.

 Снимка 312712

Но човек идва тук освен поради архитектурата, само че и поради храните и продуктите. А те са в обилие и с великолепно качество. Морските блага са наложителни, изключително в случай че сте си взели апартамент през Airbnb и в него имате котлон и тиган. Трябват ви само зехтин, няколко скилидки чесън, три-четири люти чушлета и салата по желание.

 Снимка 312710

Съвет: Не отивайте в последния миг. Веднъж почнали да прибират " сергията " - вършат го към половин час до 45 минути преди 3 следобяд, търговците надали ще ви продадат нещо. Опитайте черната наденица от щандовете за месо и салами.

Модена: пазар Албинели (Mercato Albinelli)
понеделник до събота от 6:30 до 14:30 ч.

 Снимка 312713

До Модена и нейния пазар Албинели елементарно се стига с трен от Болоня. Пътуването е към 40 минути, като един ден ви е изцяло задоволителен, с цел да разгледате и да се върнете назад в Болоня.

 Снимка 312705

Самият пазар е закрит, не доста огромен, само че извънредно добре поддържан и чист. Може да се откри съвсем всичко, като качеството на продуктите е от най-голям клас - като за локални, тъй като туристите не са прекалено много. Нещо повече, пазарът Албинели е точното място, където да опитате някои от най-интересните тамошни специалитети.

 Снимка 312714

Албинели наподобява на Централния пазар във Валенсия, само че е по-малък и много по-тих, което прави самите продавачи няколко хрумвания по-дружелюбни и дружелюбни. Като Серджио, който продава сирена от района на Модена.

Съвет: когато застанете пред щанда за салами и месо или за сирена, попитайте първо какво биха ви предложили като локално произвеждане. Ще се изненадате какъв брой вкусни артикули ще опитате. Доста обилно освен това.

 Снимка 312703

И, да, когато ви оферират другите тукашни сирена, съгласявайте се да ви поставят капка от някой 10-и-повече-годишен балсамов оцет. Ще си вземете най-малко едно шишенце с подобен, с цел да си го занесете у дома, дружно с традицията " капка върху пармезан ".

Барселона: Пазар Санта Катерина (Mercat de Santa Caterina)
понеделник, сряда и събота от 7:30 до 15:30 ч.
вторник, четвъртък и петък от 7:30 до 20:30 ч.

 Снимка 312700

Дано да няма разочаровани, че тъкмо този пазар в Барселона включваме в селекцията. Санта Катерина е същинско избавление в непоносимата врява на туристите в този град, с която бихте се сблъскали в пазара Бокерия. И нищо друго няма да ви липсва.

 Снимка 312715

Построен през 1846 година, това и е вторият най-стар пазар в каталунската столица. Покривът му, имитация към изкуството на Гауди, е изработен от мозайка от 325 хиляди разноцветни късчета. Вътре би могло да се яде, само че човек - както постоянно в ресторант на пазар, където пресните артикули вървят, а повехналите... не чак толкоз - би трябвало да е деликатен към чинията си и да има едно на разум.

 Снимка 312716

Като цяло Санта Катерина е парадайс за всеки с отношение към храната, към подправките и към деликатесите. Продавачите са относително общителни, което - за Барселона, жителите на която към този момент намерено демонстрират недоволството си от туристите, е прелестно прекарване.

 Снимка 312717

В непосредственост е музеят на Пикасо и един мексикански ресторант - La Hacienda. Вторият е леко кичозно място, само че когато тук те докара локален и ти каже, че е изпитан, а храната е вкусна - каквато в действителност беше, най-много чили кон карнето - всичко си идва на мястото. Дори и много високата музика - също типично по латиноамерикански фасон.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР