Трудно е да видим намаление на цените на жилищните имоти

...
Трудно е да видим намаление на цените на жилищните имоти
Коментари Харесай

Експерт: С влизането на България в еврозоната може да се очаква ръст на наемите

Трудно е да забележим понижение на цените на жилищните парцели до края на годината, макар че продължава да се регистрира спад в броя на покупко-продажбите за първата половина на годината. Това главно ще зависи от лихвените нива. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) Добромир Ганев.

Цените на наемите не се чака да претърпят основна смяна през септември - октомври, когато стартира образователната година за студентите, тъй като още от предходната година наемодателите започнаха да поправят договорите с инфлационни клаузи, добави специалистът. Според него с влизането на България в еврозоната има възможност наемите да нарастнат поради интереса на задгранични компании към пренасяне на екипите си у нас.

На пазара на ваканционни парцели главните играчи остават българските жители, като изключително дейни са купувачите, които работят в чужбина и са при започване на кариерата си, както и българите, които са в края на трудовия си път и вършат инвестиция в парцели за старини или за децата си.

Сделките

През първата половина на тази година се регистрира леко понижение на боря на покупко-продажбите в страната, като тази наклонност е аналогична на протичащото се през първото тримесечие на 2023 година и на последното тримесечие за 2022 година, разяснява специалистът. По данни от Агенцията по вписванията през първото шестмесечие понижението е към 12 на 100, като спадове се регистрират в съвсем всички огромни градове: за София - 12 на 100, Пловдив - 14 на 100, Варна - 15 на 100, а за Бургас - 17 на 100. Същевременно Ганев уточни, че това са понижения по отношение на същия интервал на 2022 година, която бе една от най-силните години за пазара на недвижими парцели в България. Последните данни демонстрират, че в действителност по брой покупко-продажби за първата половина на годината сме на трета позиция след 2021 и 2022 година за последните 15 години, което значи, че пазарът е добър, макар че е поспряло търсенето от част от купувачите или има по-скоро отсрочване на покупката, за насочване в лихвения пазар и за това до каква степен трендовете ще се отразят върху цените на парцелите, разяснява Ганев.

Цените

По последните данни от формалната статистика за първото тримесечие цените на парцелите бележат по-малки растежи по отношение на предходната година, само че въпреки всичко става дума за нарастване, уточни Ганев. Ръстът на цените на парцелите в София приблизително е 7 на 100, Варна - 11 на 100, Бургас - 19 на 100, Русе - 10 на 100, Стара Загора - 16 на 100, по отношение на същото тримесечие на 2022 година

Предлагането също стартира да се забавя и това се вижда изключително на пазара в София, като за второто тримесечие има спад на почналото ново строителство, сподели Ганев и добави, че евентуално става дума за това, че част от по-малките бизнесмени са в изчаквателна позиция.

По думите на специалиста това е повода за феномена при спадащ брой покупко-продажби с жилищни парцели цените да не престават да порастват, въпреки и с по-малки темпове.

По думите на специалиста мъчно може да се предвижда докога тази наклонност ще продължи, тъй като това главно зависи от степента на повишаване на лихвите в страната до края на годината. Ганев подсети, че за разлика от множеството страни в Европа България продължава да е с едни от най-ниските лихви, с доста дребна смяна от предходна година, а това неизбежно се отразява на пазара.

В този смисъл, предходният месец беше един от най-силните по брой предоставени ипотечни заеми, разяснява специалистът. Той добави, че с повишението на лихвите се чака да се задълбочи наклонността към изчакване от страна на купувачите, само че какъв брой ще е дълъг този интервал, ще зависи и от лихвената политика на Европейската централна банка, която заяви, че лихвите ще продължат да порастват и през 2024 година и вероятно този растеж да спре, при изискване че процесите на макроикономическо ниво стартират да се усъвършенстват. Затова по думите на Ганев мъчно може да се предвижда по кое време ще забележим спад на цените, а не на растежите им. Вероятно мъчно ще забележим понижение на цените до края на годината в тази конюнктура, добави Ганев.

Спестяванията

Председателят на НСНИ подсети, че пазарът на недвижими парцели не се движи единствено от лихвите, а и от спестяванията на хората. По думите му българският пазар към момента е надалеч от пазарите в Европа и Съединени американски щати като съответствие сред купени парцели с заем и със спестявания. В България към момента множеството покупко-продажби се случват без ипотечно кредитиране. Процентът на покупки на парцели с заеми е най-голям в София - 50 %, до момента в който в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора този % не надвишава 30-35. В Съединени американски щати това съответствие е 75-80 на 100 в интерес на парцелите, които се получават с някакво ипотечно кредитиране, разяснява специалистът.

В този смисъл на база на спада на покупко-продажбите с към 5-10 на 100 през последните месеци и данните за стартирано ново строителство евентуално няма да забележим спадове в цените до края на годината, а в случай че има такива, те ще бъдат в обособени региони, а не като междинни стойности, съобщи ръководителят на НСНИ. Само инфлацията за последните години е над 20-25 на 100, а строителните бизнесмени оповестяват за растеж от към 30 на 100 на строителните материали, подсети Ганев и добави, че този фактор се отразява освен на започнатото ново строителство, само че и на вторичния пазар на жилищни парцели.

Ваканционните парцели

През последните три години пазарът на ваканционните парцели в България се отключи поради желанието на доста българи да влагат по Черноморието и в Банско, сподели Ганев. Отчетените растежи на броя на покупко-продажби за този интервал, да вземем за пример за Несебър, " изстреля " общината на четвърто място в България след София, Пловдив и Варна, и тя дори изпревари Бургас. Ниските цени на ваканционните парцели разрешиха на доста хора да придобият жилища с капиталова цел или с цел да работят от разстояние. Това обаче рефлектира върху цените на ваканционните парцели и те към този момент се приближават до 900-1000 евро за квадратен метър в някои курорти. За тези пазари данните за първото шестмесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната година демонстрират спад в броя на покупко-продажбите. Намаляват покупко-продажбите в Балчик, Бяла, Каварна, Несебър, Поморие, Царево, Банско. От по-големите пазари на ваканционни парцели единствено в Разлог има растеж от 4 на 100 на покупко-продажбите.

По отношение на интереса на задграничните купувачи към покупка на ваканционни парцели специалистът уточни, че към този момент не може да се открои съответна група, както това беше преди години - Англия, Русия, ненапълно Германия. Сега покупко-продажбите с чужденци не трансформират значително наклонността на този пазар. На пазара на ваканционни парцели, по традиция от последните няколко години, дейни са най-вече българските купувачи.

Като цяло обаче, макар по-слабите данни по отношение на 2022 и 2021 година, за последните 15 години за някои от пазарите това е една от най-силните години по брой покупко-продажби, разяснява специалистът и даде образец с Варна, за която това е втората по мощ година, даже надминаваща резултатите от 2021 година Експертът обаче чака до края на годината наклонността да се обърне.

Наемите

Летният интервал е много мощен за пазара на наемите в някои елементи на страната. Например за София - в централните й елементи за краткосрочното отдаване чартърен, Варна, Бургас, Пловдив, които притеглят туристически визити, пазарът това лято е добър, сподели Ганев. Основно става дума за освободените от студентите парцели, които се отдават за краткосрочни наеми в местата, които са атрактивни за туристите. Като цяло след коронавирус пандемията пазарът на наеми е в раздвижване, изключително краткосрочното отдаване, макар че инфлацията повиши наемните цени. Според Ганев евентуално с влизането на България в еврозоната може да се чака растеж на наемите заради по-големия интерес от задгранични компании, които ще би трябвало да реалокират част от екипите си за развиване на бизнес у нас. Експертът предвижда, че цените на наемите при започване на образователната година за студентите евентуално ще останат на нивата си от май - юни, когато по традиция студентите напущат квартирите си. Освен това множеството наемодатели започнаха да включват инфлационната уговорка от началото на предходната година и цените към този момент са поправени.

Профилът на купувачите

Запазва се наклонността от последните 10 години доста българи, живеещи в чужбина, да желаят да придобият първа или втора благосъстоятелност в България, разяснява специалистът. Някои от тях са в ранното развиване на кариерата си - 35-40 години, а други са в предпенсионна възраст и желаят да прекарат в родината заслужената си отмора в края на трудовия живот, други пък имат предпочитание да купят парцел на наследниците си.

Особено дейни са и българите, които живеят в Турция, като това се вижда изключително на пазара на жилища в Пловдив, Хасково и цяла Южна България. Сред другите желани от сънародниците ни зад граница градове за придобиване на парцели са София, Варна, Бургас. Ганев уточни, че към този момент се е обърнала наклонността на интерес към тристайните жилища с превес на двустайните, които по последни данни изпреварват по брой покупко-продажби тези за жилищата с две спални.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР