Трудно е да си представим как ще изглежда Земята през

...
Трудно е да си представим как ще изглежда Земята през
Коментари Харесай

Светът може да се превърне в извънземен пейзаж през следващите векове заради климата

Трудно е да си представим по какъв начин ще наподобява Земята през 2500 година Но едно съдействие сред науката и изкуството предлага обезпокоителен прозорец към метода, по който продължаващите климатични промени могат да трансфорат познати в този момент местности в наподобяващи на извънземни пейзажи през идващите няколко века.

Тези визуализации - на ферми в Средния Запад на Съединени американски щати, завладяни от субтропични растения, на изсъхнали амазонски дъждовни гори, на рискови горещини, които изпепеляват индийския субконтинент - акцентират за какво откривателите би трябвало да разширят климатичните прогнози надалеч след нормалната референтна стойност 2100 година, настояват Кристофър Лайън и сътрудниците му в обява в " Global Change Biology ", представени от БГНЕС.

Изминаха петдесет години от първите прогнози за климата, които сложиха тази далечна цел 2100 година, споделя Лион от университета Макгил в Монреал. Но тази дата към този момент не е толкоз далечна, а последствията от излъчванията на парникови газове, отделяни в предишното и в сегашното, ще продължат епохи.

За да си показват по какъв начин би могъл да наподобява този предстоящ свят, откривателите преглеждат три вероятни климатични траектории - ниски, умерени и високи излъчвания, употребявани в предходни отчети на Междуправителствената експертна група по изменение на климата към Организация на обединените нации, и предвиждат промени чак до 2500 година Екипът се концентрира изключително върху въздействието върху цивилизацията: топлинен стрес, загуба на посевите и промени в земеползването и растителността.

За всички сюжети, като се изключи сюжета с най-ниски излъчвания, който е почти в сходство с ограничението на световното стопляне до " доста под " 2 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалния интервал, както е утвърдено от Парижкото съглашение от 2015 година, междинната световна температура продължава да се покачва до 2500 година, откри екипът. При сюжета с най-високи излъчвания температурите се покачват с към 2,2 градуса по Целзий до 2100 година и с към 4,6 градуса по Целзий до 2500 година Това води до " доста преструктуриране на международните биоми ", споделят откривателите: загуба на по-голямата част от дъждовните гори на Амазония, полярно изместване на културите и нежизнеспособни температури в тропиците.

След това екипът си сътрудничи с Джеймс Маккей, художник и теоретичен комуникатор в Университета в Лийдс, Англия, с цел да вдъхне живот на данните. Въз основа на прогнозите от изследването Маккей основава серия от подробни картини, представящи разнообразни световни пейзажи в този момент и през 2500 година

Екипът не се пробва да прави догатки за бъдещи технологии или градове, с цел да резервира картините по-скоро реалистични, в сравнение с научнофантастични, споделя Лион. " Но искахме да покажем неща, които хората биха разпознали: безпилотни самолети, роботика, хибридни растения. " На една от картините от Индия през 2500 година човек носи херметически костюм и каска - тип облекло, което хората в някои среди с висока температура могат да носят през днешния ден ", споделя той.

Целта на тези картини е да оказват помощ на хората да си показват бъдещето по подобен метод, че то да им се стори по-важно, действително и близко - и може би да им дадат малко вяра, че хората към момента могат да се приспособяват. Ако се променяме в планетарен мащаб, би трябвало да мислим за този проблем като планетарна цивилизация ", споделя Лион.

Високите излъчвания на парникови газове биха могли да покачат междинните световни температури с към 4,6 градуса по Целзий спрямо прединдустриалния интервал. В резултат на това рисковите горещини в Индия биха могли трагично да трансформират метода на живот на хората в околната среда. Фермерите и пастирите може да се нуждаят от защитно облекло като охлаждащ костюм и каска, с цел да работят навън през 2500 година

Ако излъчванията на парникови газове останат високи, фермите от " житницата " на Съединени американски щати, Средния Запад, може да се трансфорат в субтропични агролесовъдни региони до 2500 година, настояват откриватели. Регионът може да бъде посипан с някои разновидности на палми и кактуси, и да разчита на устройства за хващане на вода и напояване, с цел да компенсира рисковите летни горещини.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР