Трудно е да си представим деня без мобилните си телефони,

...
Трудно е да си представим деня без мобилните си телефони,
Коментари Харесай

Как да се справите със зависимостта към мобилния телефон?

Трудно е да си представим деня без мобилните си телефони, тъй като те са се трансформирали в толкоз значима част от живота ни. Зависими сме от мобилните си телефони за няколко функционалности – от ръководството на всекидневието ни до поддържането на връзка с околните ни. За страдание тази взаимозависимост може да прерасне в пристрастяване, което може да навреди на обществения ни живот, работата, както и на психическото и физическото ни здраве. Ето за какво е извънредно значимо да знаем по какъв начин да се оправим със зависимостта от мобилния телефон.

Ето няколко метода, които ще ви оказват помощ да се справите с пристрастяването към мобилния ви телефон:

1. Признайте си, че имате проблем

Първата стъпка в оправянето с пристрастяването към мобилните телефони е да си признаете, че имате проблем. Пристрастяването към мобилните телефони може да се прояви по разнообразни способи, в това число да проверявате постоянно телефона си, да го употребявате, до момента в който шофирате или в обществена среда, и да се чувствате тревожни или разчувствани, когато сте отделени от телефона си. Да си признаете, че имате проблем е първата стъпка към оправянето с него.

2. Поставете си цели и ограничавания

След като сте разкрили казуса е време да си определите цели и ограничавания за потреблението на мобилния си телефон. Започнете да следите какъв брой време прекарвате на телефона си всеки ден, както и кои приложения употребявате най-вече, след което си поставете рационални цели и ограничавания за потреблението на телефона си. Можете да вземем за пример да ограничите времето, когато употребявате телефона си до избрани часове от деня, или да си настроите таймер който да ви извести да излезе от някое приложение в което прекарвате прекомерно доста време. Най-дръзкият метод е да изтриете приложенията, които изяждат най-вече от времето ви.

Създайте си зона без телефон

Създаването на зона без телефон в дома или на работното място може да ви помогне да намалите потреблението му. Определете съответна зона в дома или на работното си място, в която нямате право да употребявате телефона си. Това може да бъде маса или ъгъл, където можете да четете, медитирате или да се отпуснете, без телефонът да ви разсейва.

Дайте приоритет на взаимоотношенията в действителния живот

Пристрастяването към мобилния телефон може да докара до липса на взаимоотношения в действителния живот и обществена изолираност, по тази причина е значимо да дадете приоритет на взаимоотношенията в действителния живот с другари, семейство и сътрудници. Планирайте срещи персонално, да присъствате на обществени събития или да се занимавате с действия навън, които не включват потреблението на телефона ви. Това може да ви помогне да развиете по-силни обществени връзки и да намалите зависимостта си от телефона.

Изключете известията си

Известията могат да бъдат забележителен източник на разпръскване и да провокират пристрастяването ви към телефона, по тази причина е целесъобразно да изключвате известията за несъществени приложения или да изключвате звука на телефона си по време на значими срещи или обществени събития. Това може да ви помогне да останете фокусирани върху значимите неща от живота ви.

Осъзнатост

Осъзнатостта може да бъде мощен инструмент за справяне с пристрастяването към мобилният телефон. Осъзнатостта включва наличие и наблюдение на мислите и страстите без наказание. Практикуването на осъзнатост може да ви помогне да осъзнаете по-добре значимостта на използването на телефона ви и неговото влияние върху психическото и физическото ви здраве. Можете да започнете, като отделяте по няколко минути всеки ден, с цел да практикувате медитация за осъзнатост или извършения за надълбоко дишане.

Потърсете професионална помощ

Ако се затруднявате да се справите с пристрастяването си към мобилния телефон, търсенето на професионална помощ може да бъде от изгода. Специалист по психологично здраве може да ви помогне да се справите с пристрастяването си и да развиете здравословни привички. Той може също по този начин да ви помогне да се справите със всички съществени положения на психологичното здраве, които може да способстват за вашата взаимозависимост.

Заключение

Има способи да се справите с пристрастяването към мобилните телефони, само че то може да има голямо негативно влияние върху живота ви. Можете да се справите с пристрастяването си към телефона и да намалите потреблението му, като приемете казуса. След това поставете цели и ограничавания, създайте зона без телефон, концентрирайте се върху персоналните контакти, изключете известията, медитирайте и потърсете професионална помощ. Можете да поемете контрола върху потреблението на мобилния си телефон и да се радвате на по-добър и благополучен живот, като употребявате тези тактики.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР