Трудно е да си млад учен в България. Изисква се

...
Трудно е да си млад учен в България. Изисква се
Коментари Харесай

Петя Ганова: Трудно е да си млад учен в България


Трудно е да си млад академик в България. Изисква се доста воля, само че доста зависи от това с кого работиш, къде работиш. В нашия институт правим в действителност проучвания на доста високо равнище.

Страшно доста работа свършихме с професор Ивановска. Тепърва продължаваме да публикуваме резултати. Стимулират ни. В нашия институт имаме доста мощен тласък като млади учени, само че е мъчно. Заплащането постоянно е ниско. Много постоянно човек се сблъсква, да вземем за пример при предаване на план, с огромна бюрократщина, която би трябвало да се премине, само че е най-вече въпрос на доста мощно предпочитание и воля. Това съобщи пред БГНЕС Петя Ганова, помощник в Института по микробиология "Стефан Ангелов".

Днес в огромния салон на Българска академия на науките беше показан Институтът по микробиология "Стефан Ангелов"- Българска академия на науките в границите на самодейността "БАН показва своите институти". Представени бяха достиженията на Института от млади учени в региона на микробиологията под наслов "Здрав дух, крепко тяло".

"Мисля да остана в България, тъй като обичам страната си, преди всичко. Обичам това, което върша сега. Харесва ми екипът ми, в който съм, харесват ми сътрудниците и считам, че бих могла да се развия тук и да направя нещо с това, което имам", добави още Ганова.

"Институтът по микробиология за мен е едно в действителност прелестно място, има ужасно доста младежи. Преди да отида там бях леко скептична заради славата, която се носи за Българска академия на науките. Когато отидох видях, че нещата не стоят по този начин, както наподобяват извън, има доста младежи със страховит капацитет. Опитните сътрудници постоянно оказват помощ, постоянно дават препоръки, само че ни оставят да се развиваме сами. Аз имам доста огромен шанс, тъй като постоянно, когато съм имала някаква концепция, споделям: "Хайде да създадем това и това", в никакъв случай не ми се е отговаряло, че това не се прави по този метод. Винаги се търси логиката и ми се дава опция най-малко да опитам. Получаваме в действителност доста огромна поддръжка и от професор Найденски, от университетския състав, даже не мога да го обясня. Атмосферата е страхотна", акцентира Петя Ганова, откакто показа проучването си на тематика "Ревматоиден артрит". "Екипът, в който попаднах се занимава от години в тази тенденция. Преди аз да постъпя, са се занимавали с остеоартрит, сепсис, разнообразни инфекции. Аз се захванах с тази тематика заради персонални аргументи. Допаднахме си като хора и беше една екипна работа с моята към този момент някогашна ръководителка- професор Нина Ивановска", разяснява тя.

В началото преди представянето на института, професор Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките, съобщи, че е щастлив да приветства присъстващите на следващото събитие от акцията "БАН показва своите институти". Тази акция стартира по самодейността на общото заседание на Академията и задачата й е всеки институт да покаже както на сътрудниците от другите посоки, по този начин и най-много на необятната аудитория, както в този момент обичат да споделят, с какво той се занимава и с какво в края на краищата всеки един обособен институт дава за науката и за обществото. От нас се чака да бъдем в помощ за обществото, означи Ревалски.

Институтът по микробиология "Стефан Ангелов" е народен проучвателен център, който организира на високо научно равнище фундаментални и приложни проучвания в региона на общата, инфекциозната и приложната микробиология, вирусология и имунология.

В рамките на акцията всеки месец ще бъде представян по един институт на Българска академия на науките. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР