Трудно е да се повярва, че лицето на снимката отгоре

...
Трудно е да се повярва, че лицето на снимката отгоре
Коментари Харесай

Кийра Найтли на 33 – къде изчезна принцесата на големия екран?

Трудно е да се повярва, че лицето на фотографията от горната страна принадлежи на омъжена жена на 33 години и майка на щерка, нали? Но от през днешния ден това е тъкмо по този начин. Днес Кийра Найтли става на 33, въпреки и в груповото схващане на филмовите фенове от целия свят да си остава младата и красива благородна девственица от всички исторически продукции, от които я познаваме.

 кийра натали Getty Images / Gulliver

Всички сме чували за екшън героите, нали по този начин? Хора като Арнолд Шварценегер и Джейсън Стейтъм непроменяемо получават функции на мъже на действието поради физиката, излъчването си и характерния си набор от актьорски умения. Кийра Найтли по всяка възможност е антипода на това факсимиле.

В съзнанието ни тя постоянно е облечена в обилни старовремски рокли с корсет, а устните ѝ непрекъснато са събрани в полунацупена, леко високомерна физиономия, която режисьорът Джо Райт ѝ е забранил да прави на снимачната площадка на „ Гордост и предубеждения “. Вероятно неслучайно точно за тази своя роля актрисата получава първата си номинация за „ Оскар “.

Героините ѝ съвсем постоянно са деца на благородни фамилии с преобладаващи наставнически фигури, а любовните ѝ случки съвсем постоянно са обречени заради едно или друго стичане на събитията. Следват общителни и не до такава степен общителни кавги и значително проляти сълзи, а в трилогията „ Карибски пирати “ се изваждат и много мечове. Краят е драматичен или благополучен, според от това каква литературна творба или атракцион на „ Дисниленд “ приспособява лентата.

По принцип няма нищо неприятно в това даден артист или актриса да се профилира в избран вид функции – Найтли е пожънала извънреден комерсиален и критически триумф с еднотипните си героини, разказани в последните два параграфа. Но, бидейки антипода на клишето за екшън героя, нейните лични представяния през настоящото десетилетие постоянно наподобяват много клиширани и изтъркани.

Вероятно Кийра може да се съветва точно с хора като Слай Сталоун и Брус Уилис по въпроса – човек може да изиграе избран типаж единствено в избран брой филми и поредици преди да омръзне на хората и те да стартират да го търсят в рекламните афиши единствено в съответни заглавия със закачена цифричка зад тях. Точно това е ориста на множеството екшън герои, доминирали 80-те години на предишния век и сведени през днешния ден до носталгични екранни появи с подигравателен привкус.

 кийра натали Getty Images / Gulliver

Кийра Найтли има време да избегне тази орис, защото на 33 години би следвало занапред да навлиза в зенита на кариерата си. Но нейният случай не е тъкмо подобен.

Актрисата прави дебюта си на огромния екран с гръм и тропот, когато е още на 14 години. Какво имам поради, като споделям „ с гръм и тропот “ ли? Ами Найтли получава една от основните функции в най-очаквания филм в историята на човечеството до тогава – „ Междузвездни войни: Епизод I – Невидима опасност “.

 кийра натали Getty Images / Gulliver

Младата англичанка играе двойничка на Натали Портман, която на собствен ред изиграва кралица Амидала от планетата Набу. Двете значително си разделят ролята, въпреки и Портман да получава повече екранно време от Найтли.

Последвалите функции на актрисата не впечатляват изключително рецензията, нито притеглят вниманието на всеобщата аудитория, до комедията „ Ритай като Бекъм “ от 2002 година. Филмът изненадва културния хайлайф на Англия с предизвикателния си обществен подтекст, замаскиран под жанровите характерности на младежка комедия.

 кийра натали Getty Images / Gulliver

Година по-късно на огромните екрани експлодира „ Карибски пирати: Проклятието на Черната перла “ и дефинитивно изпраща звездата на Найтли в стратосферата. Тя изиграва героинята си Елизабет Суон и в идващите две попълнения в касовата поредност и прави едноминутна поява в ролята и в петата, последна дотук част.

Екранната симбиоза на актрисата с неортодоксалния Джони Деп, който открива в капитан Джак Спароу ролята на живота си, и с Орландо Блум, е посочена от рецензията като съществена причина за комерсиалния триумф на „ Карибски пирати “. Елизабет Суон се оказва мотора зад хумора в редица комедийни подиуми и главно настоящо лице в не по-малко батални подиуми, заставайки изрично против клишетата, в които елементарно можеше да бъде напъхана героинята.

 кийра натали Getty Images / Gulliver

След като Найтли и Блум напущат поредицата, постъпленията за последвалите елементи понижават, а критиците внезапно изстудяват отношението си към тях. Сходна е ориста и на самата актриса.

През миналото първо десетилетие на 21-ви век Найтли господства киноиндустрията както с финансово сполучливи, по този начин и с неведнъж наградени заглавия. Встрани от „ Карибски пирати “, тя започва съдействие с режисьора Джо Райт, който ѝ поверява основните функции в обилните си литературни акомодации „ Гордост и предубеждения “, „ Изкупление “ и „ Анна Каренина “. И за трите си представяния, колкото и сходни да наподобяват те, Найтли е номинирана за „ Златен глобус “ за основна женска роля.

Актрисата въпреки всичко записва и извънредно известна роля отвън корсет през гореспоменатото десетилетие – тази на Джулиет в Love, Actually или “Наистина обич “, въртян по телевизионните екрани по целия свят към Коледа с съвсем същата периодичност като „ Сам у дома “. Очарователният филм, който събира в себе си съвсем всички клишета на сантименталната комедия и ги поверява в ръцете на краля на жанра Ричард Къртис и на съзвездие от надарени реализатори, е стремглав комерсиален триумф.

Всичко това ни довежда и до актуалното десетилетие, което Найтли започва с добре оценени функции в „ Опасен способ “ на Дейвид Кроненбърг и към този момент упоменатия „ Анна Каренина “ на Джо Райт. За страдание, признаците за забавянето в кариерата ѝ се появяват още тогава.

Романтичната драма Never Let Me Go от 2010 година, в която Найтли си партнира с Андрю Гарфийлд и Кери Мълиган, се проваля с гръм и тропот във финансово отношение, като даже не съумява да записва задоволително приходи, с цел да покрие бюджета си от 15 милиона $. Това най-красноречиво демонстрира, че актрисата, считана дотук за най-надеждна и сигурна атракция в сантименталните филми, е почнала да губи част от своята известност.

 кийра натали Getty Images / Gulliver

Заглавия от други жанрове като Seeking a Friend for the End of the World и London Boulevard също се провалят и носят на Найтли единствено негативи в комерсиален аспект. Мюзикълът Begin Again на Джон Карни следва сходна орис и оставя зад себе си неприятния привкус от скандалните мнения на режисьора, който неведнъж изрича неодобрение от представянето на Найтли в основната роля и я съпоставя с модел.

Британката, която се занимава професионално с актьорско майсторство още от детството си, получава всеобща поддръжка от свои сътрудници и други режисьори, с които е работила, и съумява да отвърне на обидните мнения със мощна роля в „ Игра на кодове “ от 2014 година, за която получава втората си номинация за „ Оскар “, този път – за поддържаща женска роля.

Това маркира и едно от дребното точни попадения във филмографията на Найтли през последните 5-6 години – епизодичните ѝ функции в „ Джак Райън: Теория на хаоса “ и „ Еверест “ остават изцяло незабелязани. Появата ѝ като Любовта в сапунената драма „ Косвена хубост “ е посрещната със смазващи и изцяло заслужени рецензии за необикновено изтърканата ѝ игра, в която като че ли несъзнателно пародира личните си екранни обноски от множеството си функции.

 кийра натали Getty Images / Gulliver

През 2018 година ще чакаме Найтли в общо четири кино лентата и по всичко проличава, че актрисата ще се цели в трета номинация за „ Оскар “ с ролята си на Габриел Колет в едноименния биографичен филм по живота на френската новелистка. Колко от тези четири кино лентата ще са рекламирани задоволително добре и ще имат задоволително огромен бюджет, с цел да се разпространят и у нас, занапред ще разберем.

Повече и по-различни функции на огромния екран, по-малко напудрени реклами на „ Шанел “ и здраве на дребната ѝ дъщеричка, родена през 2015 година – това можем да пожелаем на Кийра Найтли за 33-ия ѝ рожден ден и да се надяваме, че скоро отново ще забележим най-хубавата страна на прелестната актриса.

 кийра натали Getty Images / Gulliver
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР