Трудно е да се намери човек, който да не знае

...
Трудно е да се намери човек, който да не знае
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за Hummer - основният всъдеход на американската армия

Трудно е да се откри човек, който да не знае нищо и в никакъв случай да не е виждал бруталния американски всъдеход Hummer. Днес тази кола е по-разпространена в идващите си версии, които са по-полирани и модифицирани, като разполагат и с надалеч повече пластмасови елементи. А преди три десетилетия бруталният всъдеход впечатляваше публиката извънредно със стоманени мускули.

Трябва да стартираме с обстоятелството, че всеки Hummer, който срещаме на пътя, е „ презрян сходство “ във връзка с същински армейски всъдеход. Между другото, последният въобще не е Hammer, а се назовава Humvee. Това е и главният всъдеход на актуалната американска войска.
`Какво

По-конкретно този автомобил е роден през далечната 1984 година и се назовава HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Но защото даже и американски морски пехотинец ще се оплете в такова редуциране, масата бойци бързо стартират да назовават всъдехода с прозвището „ Хъмви “ или на британски Humvee.

Гражданската версия на армейската кола, публично създадена под марката Hummer, е родена едвам през 1992 година. Тя става известна след в Съединените щати след интервенцията „ Пустинна стихия “ през 1991 година Именно тогава Пентагонът и хората от американската телевизия трансфораха войната в същинско шоу, правейки отличен PR на американската войска и респективно на главните транспортни средства. Humvee взе директно присъединяване в събитията в Ирак.
`Какво

Така неумишлено се получи страхотна рекламна акция. Между другото, точно „ Пустинна стихия “, която в последна сметка иронично получи прякора „ Война по малкия екран “, в доста връзки оправдава облика на американската войска в очите на американското население след обществената контузия, породена от войната във Виетнам.

Но историята на Humvee стартира през далечната 1979 година, когато Пентагонът афишира конкурс за основаване на нов армейски всъдеход. Тогава в надпреварата взимат присъединяване всички водещи американски автомобилни предприятия. В последна сметка обаче победител се оказва производителят AM General, за който се счита, че предлага най-рационалния дизайн и съотношението цена-качество.
`Какво

Автомобилът в действителност се оказва стабилен и дава отговор на всички условия на Пентагона. Включително Humvee може да се скача с парашут от въздуха. Превозно средство с задвижване на всички колела може да извършва функционалностите на десант и средство за огнева поддръжка.

Към днешна дата Humvee към този момент е оживял в три генерации и е показан в няколко десетки модификации. Всъдеходът е оборудван с мотори Chevrolet V8 или Detroit Diesel V8. Максималната скорост на машините от трето потомство доближава 113 км/ч. Товароносимост - 3 тона. Разходът на гориво е от 16 до 23 литра на 100 км.
`Какво

В същото време размерът на резервоарите е единствено 94 литра. Днес всъдеходите употребяват 4-степенна хидромеханична автоматизирана трансмисия. Иначе същинското армейско транспортно средство Humvee размени всъдеходите M151, които са на въоръжение в американската войска от 1959 година.

HMMWV се употребява от щатските военни и до през днешния ден. Основните оператори са американската войска и морската пехота (армията се подчинява на Сената, корпусът - непосредствено на президента на САЩ). Все още не се приказва за събаряне на всъдехода от въоръжение, макар че от 2015 година морската пехота търси подмяна на всъдехода с нещо по-надеждно и съвременно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР