Трудно е да кажем, че сме се справили напълно с

...
Трудно е да кажем, че сме се справили напълно с
Коментари Харесай

Симидчиев: COVID-19 затихва, но пожарът трябва да се следи

Трудно е да кажем, че сме се справили изцяло с епидемията. Това съобщи ръководителят на комисията по опазване на здравето в разпуснатото към този момент 45-то Народно заседание пулмологът Александър Симидчиев. В стдуиото на Българска национална телевизия той изясни, че трендовете сега са към затихване, само че би трябвало да се следи броят на инфектираните на дневна база, с цел да се види какъв брой интензивно гори този пожар. Все още има задоволително доста случаи на дневна база, с цел да бъдем спокойни, уточни Симидчиев.

Всички ние сме на лимита на силите си, изключително измежду здравното съсловие, което работи повече от година доста интензивно и затворено. За да не изпаднем в един следващ цикъл, би трябвало да мислим по-стратегически и дълготрайно, с цел да не се допусне повишаване на случаите още веднъж, настоя Симидчиев.

По думите му в България единствено по време на втория или третия пик се е получил анализът за смъртността. Занапред по какъв начин ще се оправим, зависи от скоростта на имунизираните, тъй като това, което може да ликвидира пандемията, са имунизациите, посочи пулмологът. Официално преболедувалите инфекцията у нас са над 460 000 души.

Той уточни, че вирусът се пробва да заиграва с нашата имунна система и след преболедуване не постоянно се построява дълготраен имунитет. Нещата въобще не са елементарни, а би трябвало в границите на новата действителност да възстановим стопанската система и туризма, счита Симидчиев.

Симидчиев настоя да гледаме другите страни какво вършат и да ги следваме. За това дали е допустимо ново затваряне и стягане на ограниченията всичко зависи от това какво ще направи вирусът, посочи той.

Според него в служебния кабинет влиза здравен министър, който ще анулира част от популистките решения. Симидчиев се надявай Стойчо Кацаров да не се поддава на популизъм и политически решения, а да се обърне към академичната общественост. При нас особеностите са свързани с малко по-ниска дисциплинираност и неспазване на ограниченията.

Той настоя, че е нужно в идващия парламент депутатите да свикнат да си приказват между тях, до момента в който 45-то Народно заседание спряло една политическа надмощие. Парламентът би трябвало да направи " максимума от опция, а не максимума от неспособност ". Лечението е говорене, по-малко обещания и да стартираме оттова, където е безспорният консенсус, акцентира Александър Симидчиев.

" Парламентът е политически орган, където би трябвало да има и политическо говорене, само че когато става въпрос за COVID-19, политиците би трябвало да замълчат ", сподели още Симидчиев. Той е сигурен, че в случай че още веднъж стане народен представител, каквото е и желанието му, ще се оправи по-добре.

Симидчиев се надява на професионалната работа на служебното държавно управление, с цел да продължи успокояването на пандемичната конюнктура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР