Трудно е да бъде описана с една дума, защото тя

...
Трудно е да бъде описана с една дума, защото тя
Коментари Харесай

Едно провинциално момиче с далеч не провинциални успехи. Доли Партън на 77

Трудно е да бъде разказана с една дума, тъй като тя е персона, постигнала триумф в безчет посоки. Въпреки компликациите Доли Партън употребява любовта си към хората и съумява да построи една впечатляваща кариера, която надалеч не се лимитира единствено в полето на музиката.

Просто едно провинциално момиче. Така тя обича да разказва себе си. Израснала в беднотия с 12 братя и сестри, тя съумява да се построи като кънтри певица, поп звезда, актриса и шеф на тематични паркове. Още като дребна схваща, че обича хората и общуването с тях и предава тази обич на почитателите си и до през днешния ден. Тя е неповторимата Доли Партън и през днешния ден чества своя 77-ми рожден ден .

Доли Партън е родена в оскъдно фермерско семейство в щата Тенеси като четвъртото от 12 деца . Баща ѝ не може да си разреши да заплати на лекаря, който я изражда, и по тази причина му дава чувал царевично брашно, написа Гардиън. Тя обаче е признателна за всичко, което е претърпяла, тъй като има вяра, че това я е построило като индивида, който е през днешния ден.

" Мисля, че детството ми ме направи това, което съм сега ", споделя Доли Партън в изявление за и прибавя, че не би трансформирала нищо в него.

" Никога не съм се срамувала от хората си, без значение от това какъв брой небогати и мръсни може да сме били. Винаги съм обичала мястото, откъдето пристигам и съм обичала хората в живота ми ", споделя тя.
 Суперзвездата на кънтри музиката Доли Партън демонстрира премията си на Асоциацията за кънтри музика
И точно фамилията ѝ е една от аргументите за нейните музикални заложби. Тя си спомня, че всички родственици от страната на майка ѝ са свирили на някакъв инструмент. Така още като дребна тя вижда своето бъдеще в музиката.

" Винаги съм била доста общителна персона и видях, че музиката може да бъде моят път на открито. Не се опасявах от хората, обичах всички. И си помислих: Ще направя кариера от това ", споделя тя.

Когато е на 10 години един от вуйчовците ѝ стартира да я води в локалното радио и телевизия в Ноксвил , с цел да пее и свири. През 1964 година , незабавно след завършването на гимназията, отпътува за Нашвил , с цел да преследва музикална кариера.

" В тези дни хората споделяха, че за дамите е мъчно да навлязат в бизнеса, само че аз постоянно съм считала, че това, че съм жена, ми е послужило добре. Имах всички тези братя и чичовци, тъй че разбирах природата на мъжете и не влязох там с възприятие на боязън ", споделя тя за.

В Нешвил Партън става протеже на Портър Уагонър , кънтри артист и звезда на Grand Ole Opry , уредник на ежеседмичен театрален концерт на американската кънтри музика в града. Благодарение на участията си в неговото телевизионно предаване тя стартира да набира известност, а след това и записва няколко хитови песни с него. Бързо Партън се трансформира в една от най-популярните певици в кънтри средите.

През 1974 година тя поема по пътя на соловата кариера. Това е и годината на основаване на две от най-известните ѝ песни – " Jolene " и " Love Is Like a Butterfly " . За песни като тези през 1975 и 76 година е определена за певица на годината от Асоциацията на кънтри музиката .

Кънтри музиката обаче надалеч не е нейният лимит. Скоро тя стартира да навлиза и в попмузиката. Така през 1978 година печели премия Грами за песента си " Here You Come Again " и още веднъж е оповестена за реализатор на годината от Асоциацията на кънтри музиката.
 Певците Елтън Джон и Доли Партън свирят дружно на 39-ите годишни награди за кънтри музика в Ню Йорк
С развиването на кариерата си Партън получава още награди Грами, както за песните си, по този начин и за някои албумите си. През 1999 година тя влиза в " Залата на славата на кънтри музиката ".

През 2022 година тя покорява и трети жанр музика – рокендрола. Тогава Партън е номинирана за " Залата на славата на рокендрола " . Тя отдръпва номинацията си, тъй като не счита, че е заслужила тази чест.

" Макар да съм извънредно поласкана и признателна да съм номинирана за Залата на славата на рокендрола, не мисля, че съм заслужила това право ", написа Партън в профилите си в обществените мрежи. Въпреки това тя е наново номинирана и след това е определена.

Всичко това Доли Партън съумява да реализира с доста обич към хората и усмивка. Освен с песните си тя е известна и със своя добър и закачлив дух.

" Не съм щастлива от самото начало и не бих желала да бъда, тъй като това би ме направило лекомислен човек. Но се пробвам да намирам положителното във всеки ", споделя Партън пред Гардиън.

Освен в музиката Партън се развива и в киното. През 80-те години тя взе участие в няколко сполучливи кино лентата. Сред тях са " От 9 до 5 " и " Най-хубавият дребен обществен дом в Тексас " , в който е употребена една от най-популярните ѝ песни - " I Will Always Love You " . През годините взе участие и в други филми, като през 2015 година излиза нейният биографичен филм - " Многоцветното палто на Доли Партън " . Той е последван от продължение през идната година на коледна тема, в което и самата тя взе участие.
 Доли Партън излиза на сцената дружно с английския артист Саймън Льо Бон на 37-ата годишна гала по регистриране в Залата на славата на рокендрола в Лос Анджелис
" Исках да почета майка си и татко си. Това е доста повече филм за тях, в сравнение с за мен, само че демонстрира тяхната връзка и мястото, откъдето идват хората като мен. Искам хората да знаят коя съм аз посредством хората, които обичат ", споделя Партън за.

Извън сцената и снимачната площадка Партън се занимава и с доста други действия. През 1986 година тя открива " Доливуд " - тематичен увеселителен парк. Две години по-късно основава фондация " Доливуд " - организация, чиято цел е да дава ентусиазъм и просветителни запаси на деца по целия свят.

Нейният принос към американското изкуство е отличен с доста награди. През 2005 година получава Националния орден за изкуство на държавното управление на Съединени американски щати , а през 2006 година е отличена в Центъра за театрални изкуства " Кенеди " във Вашингтон за изцяло творчество. През 2022 година получава и медала " Карнеги " за филантропската си активност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР