Трудни са старините на Любка Кумчева – една от легендарните

...
Трудни са старините на Любка Кумчева – една от легендарните
Коментари Харесай

Любка Кумчева мизерства с минимална пенсия

Трудни са старините на Любка Кумчева – една от именитите фигури на телевизионния екран. Известната синоптичка се отдръпна от специалността преди 6 години, само че макар големия си трудов стаж продължава да получава минимална пенсия, написа Ретро.

Най-известната метеороложка у нас с принуда признава, че ѝ се постанова да живее в непрекъснати икономии. Правила си сметка за всяко нещо, което слагала в кошницата в магазина. Дори най-нискокачествените салами били разкош за нея, а дните ѝ прекосявали в скромния ѝ апартамент без никакво многообразие, като спектакъл, концерт или среща с приятелки в сладкарница. Кумчева въпреки всичко била признателна, че най-малко не ѝ се налагало да дава цялата си пенсия за медикаменти. Противно на спекулациите, че била надали не на смъртен одър, които се появиха в медиите преди време, Любка декларира, че е от малко малко здрава. „ Като една стара жена е обикновено към този момент да имам здравословни проблеми, само че те не са тежки и не загивам “, безапелационна е синоптичката от близкото минало.

Въпреки че към този момент от дълго време не работи в Българска академия на науките, тя продължава да е добре пристигнала измежду колектива. За всеки неин персонален празник някогашните ѝ сътрудници я канели при тях, с цел да се видят и да я изненадат с дарове. През годините Кумчева постоянно е срещала положително отношение у хората. Не единствено измежду феновете ѝ, които и до момента я разпознавали, макар че е трансформирала радикално визията си, само че и у всички звезди, с които ориста ѝ се пресекла в годините, изкарани в Българска национална телевизия. Зрителите към момента си спомнят времената, в които чакаха с неспокойствие прогнозата на Любка, с цел да си възнамеряват утрешния ден. За страдание, тя не получаваше заплатата на сегашните водещи и пенсията ѝ е в най-малък размер. Легендата Кумчева, с която са отраснали генерации, има 20 години стаж в Българска национална телевизия, 10 от които пред камерите и 10 зад кадър.

Кариерата ѝ стартира през 1968 година, когато в малкия екран вземат решение, че прогнозите за времето би трябвало да се водят от експерт. Обявен бил конкурс, който младата служителка на Национален институт по метеорология и хидрология спечелила. „ Започнах с доста боязън и терзание, тъй като прогнозата постоянно се излъчваше онлайн “, спомня си синоптичката. След раздялата с Българска национална телевизия Любка продължи да работи за Института по метеорология. До пенсионирането си тя в никакъв случай не е напускала Българска академия на науките.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР