Труд > Георги Недев-ГочараГочара, който е и прототип на Хиндо от

...
Труд
> Георги Недев-ГочараГочара, който е и прототип на Хиндо от
Коментари Харесай

Рибар: Фекалии не могат да убият рибата в езерото! Химикали или водорасли са й взели кислорода!

 Труд > Георги Недев-Гочара
Гочара, който е и първообраз на Хиндо от кино лентата " Бартер ", разяснява за Varna24.bg , че рибата във варненското езеро измира през избран интервал от време и най-често причина за това е неналичието на О2.

" Отока от тръбата няма нищо общо. Виж, планктона може. Работя в езерото от 1972 година и това се случва от време на време. Промишлените предприятия, които вливат отпадни води в езерото, също са измежду евентуалните виновници. Попчетата, писията и скаридите са дънни жители. Когато няма О2 на дъното излизат на брега и постоянно измират там. Тръбата няма какво да замърси. Работил съм на Южния плаж преди години, там се изливаха боклуците, а това храни попчетата, иларията и кефала. Освен това в " Аспарухово " станцията преработва и това от тръбата излиза като кал, тъй че не може да убие рибата. Задушава я обаче цъфтежа на планктона. Ако има химикали, изхвърляни от индустрия, това сигурно може да докара до всеобщ мор на риба ", изясни рибарят. 

Както през вчерашния ден Varna24.bg заяви Басейнова дирекция " Черноморски регион “ – Варна (БДЧР), Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда – Варна направиха инспекция по сигнала за умрялата риба във Варненското езеро.

Проверката е осъществена в сектор от крайбрежието на Варненско езеро – на към 500 м  източно от " Терем – Флотски боеприпас “ в посока с. Константиново (срещу Топлоелектрическа централа Варна). Там са открити огромни количества умряла риба (попче и гюмюш) – в езерото и на брега. Взетите експресни водни проби за разбор от мястото не записват отклонения.

Ще бъдат осъществени лабораторни разбори по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени субстанции, БПК5 (биологично ползване на кислород) и амоняк, с цел да се откри повода за измиране на рибата. Резултатите от проучванията ще бъдат оповестени в допълнение на страницата на БДЧР. Своевременно е известена Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна за осъществяване на инспекция, която да откри бреговите източници на замърсяване.

Междувременно стана ясно, че резултатите от разбора на водните проби, взети от акватория на Варненското езеро и " Морска гара – Варна “ са установили замърсяване на водат. 

Първият сигнал беше за алено оцветяване и мъртви делфини от 11.05.2020 година в региона на Варненско езеро " Нов канал “, директно преди вливане в Черно море. Отчетените резултати демонстрират отклонения от нормативно откритите стойности за положително положение по два индикатора:  БПК5 – 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l; общ фосфор – стойност 0,082 mg/l при норма до 0,06 mg/l.

Вторият сигнал е от 13.05.2020 година и беше за мътни и нечисти води в региона на " Морска гара – Варна “. Отчетените резултати демонстрират отклонения от нормативно откритите стойности за положително положение по индикатор БПК5 - при разбора е регистрирана стойност 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l. Като косвен параметър за наличието на биохимично разградимите органични субстанции, резултатите от разбора по БПК5 са показателни за постъпване на органични субстанции във водите. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с разцвет на фитопланктона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР