trud.bgНадявам се в края на май или началото на юни

...
trud.bgНадявам се в края на май или началото на юни
Коментари Харесай

По-евтини горива за началото на лятото

trud.bg

Надявам се в края на май или началото на юни да забележим усмиряване на цените на горивата и даже понижение. Това сподели ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в границите на конгрес във връзка 20 години от основаване на асоциацията. През последните 2-3 години няма наклонност за летни поскъпвания на горивата, а даже е имало понижения. Това е по този начин, тъй като в случай че няма международно повишение на цената на горивата, август е по-слаб интервал, което допуска битка за всеки клиент, изясни той. Но поради въвеждането на тол таксите горивата може да нарастнат с 3-4 ст. за литър от края на август, съобщи пред в. " Труд " Живодар Терзиев.

Според него неотложно би трябвало да бъде обнародвана наредбата към новия закон за горива, с цел да може да стартира регистрацията на компаниите в бранша. Среща за наредбата има през днешния ден при министъра на стопанската система Емил Караниколов, на която са поканени представители на компаниите в сектора. Загубихме четири месеца в правене на нищо, а във връзка с наредбата желаят да се наложат няколко индивида, които висят пред прозорците на премиера, сподели Терзиев. Целта на закона е да бъдат регистрирани търговците на горива, с цел да бъде стеснен сивият бранш, като условията за банкова гаранция са по-малки от плануванаъа санкция за некачествени горива.

Има разнообразни оценки за размера на сивия бранш при горивата като те варират от 14-15% до 30% от пазара, сподели Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията. Според него годишните загуби за бюджета от този сив бранш са 600-700 млн. лева

Да отпадне условието върху касовите бележки за горива да бъде изписвана доставната цена, прикани Живодар Терзиев. В противоположен случай всеки търговец на едро ще знае на каква цена е продал горивото негов съперник, което ще има отрицателни последствия за конкуренцията. Комисия за защита на конкуренцията излезе със същото мнение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР