Тройната коалиция на ГЕРБ, БСП и ДПС с мълчаливото съгласие

...
Тройната коалиция на ГЕРБ, БСП и ДПС с мълчаливото съгласие
Коментари Харесай

Димитър Делчев: Нова Тройната коалиция за ВСС

Тройната коалиция на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с безмълвното единодушие на Обединените патриоти се готви да избере новите членове на статуквото в правосъдната система. Изслушването на 18 претенденти за членове на Висшия правосъден съвет в правна комисия, а не в пленарна зала и то в границите на няколко часа, е чисто и просто „ залъгалка “. Още като прочетох претекстовете на партиите за номиниране на претендентите ми стана ясно, че процедурата е официална и цели да гримира за пред Брюксел авансово контрактуван състав на органа, разяснява Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение България на жителите ", във връзка избора на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание и чуването им в правната комисия през днешния ден.

Изборът на нови членове на Висш съдебен съвет е значим, защото това ще са хората, пред които съдиите, прокурорите и следователите от цялата страна ще са виновни за качеството и бързината на актовете си. Новият Висш съдебен съвет може да обезпечи по-справедлива правосъдна система и е задължен, изключително след неуспеха на предходния състав, добави той. Очевидно е, обаче, че е налице скрито съглашателство сред „ сякаш враговете “ ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за избор на квотен принцип на комфортни за тях членове, които да бранят статуквото, сподели Делчев.

Именно този състав на Висш съдебен съвет ще избира нов основен прокурор след две години. От ДБГ продължаваме да настояваме за гаранции, че там ще попаднат самостоятелни експерти, които няма да се подадат на политическо въздействие и които няма да се опасяват да изрекат на глас, че е нужна промяна в прокуратурата като създадат първите стъпки за реализирането й, съобщи той.

Изборът се прави на мрачно и без обществено чуване пред оптимално необятен кръг от хора, а посредством секрети сделки по коридорите. Именно този метод, по който ще бъдат определени новите членове на Висш съдебен съвет от Народно събрание, затвърждава убеждението, че парламентарната квота се употребява за политическо въздействие върху правосъдната система. Ето за какво тя би трябвало да бъде значително понижена, безапелационен е Делчев.

Земестник-председатеят на ДБГ изпрати писмо до Комисията по правни въпроси с питания към претендентите за членове на Висш съдебен съвет, чиито отговори ще са лакмус има или не воля у новите членове за промяна в правосъдната система.

Ето и въпросите, на който желае обществен отговор Делчев:

Каква би трябвало да е реакцията на Висш съдебен съвет, в случай че член на изпълнителната или на законодателната власт или длъжностно лице обществено упражнява напън върху арбитър или прокурор във връзка на съответно правосъдно произвеждане или по отношение на решенията на съответния арбитър или прокурор?

Трябва ли да се вкара обвързване за съдиите и прокурорите да оповестяват контактите, които реализират с трети лица и които касаят директно или индиректно тяхната работа като магистрат?

Необходима ли е промяна в прокуратурата и каква?

Какви ограничения бихте предложили за понижаване на натовареността на 5те най-претоварени съдилища в България?

Смятате ли, че членовете на Висш съдебен съвет би трябвало да получават спомагателни надбавки към заплатата си? Ако станете член на Висш съдебен съвет, бихте ли се отказали от тях?

Одобрявате ли така наречен кариерен бонус за членовете на Висш съдебен съвет, т.е. да могат да избират къде да се върнат на работа след приключване на мандата им? Ако станете член на Висш съдебен съвет, бихте ли се отказали от тази опция?

Трябва ли да има прекрояване на правосъдната карта?

Редно ли е да има неофициална връзка сред членовете на Висш съдебен съвет и представители на Изпълнителната власт? Ако да, в какви посоки?


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР