Тротинетките са зелен, модерен, но могат да бъдат и потенциално

...
Тротинетките са зелен, модерен, но могат да бъдат и потенциално
Коментари Харесай

Важно за водачите на е-тротинетки. Ето какви са правилата на пътя

Тротинетките са зелен, съвременен, само че могат да бъдат и евентуално рисков метод на напредване в градската среда.

Българската асоциация за електромобилност излезе със мнение по отношение на медийни изявления за случаи на ръководство на електрически тротинетки в София със скорост, доста превишаваща разрешената и на моменти даже доближаваща 100 км/час.

Оттам декларират, че „ единици безотговорни водачи могат да компрометират една безвредна форма на превоз, желана от десетки хиляди жители “.

„ Негативните случаи са единици, само че бързо набират известност в медиите и в интернет. Затова, въпреки и малко, виждаме случаи на хора, които не съблюдават закона “, споделиха от Българската асоциация за електромобилност.

Оттам напомнят, че при напредване с електрическа тротинетка е добре постоянно да се употребява каска, ползвателите на този тип превоз да се движат по велосипедната инфраструктура, а където такава не съществува – да се движат най в дясно на пътното платно, само че единствено там където оптималната позволена скорост е 50 км/ч. Разрешената скорост за тротинетките е до 25 км/ч.

По статистика на организацията, над 90% от младежите са слезли от колите и са предпочели електрическа тротинетка, добави Владислав Стоицов.

Ето и останалите препоръки на организацията:

Носете каска

Силно целесъобразно е потреблението на защитна каска, когато управляваме транспортно средство като тротинетка. В рискови обстановки това може да ни защищити от тежки мозъчно-черепни контузии със съществени последици.

Не карайте в насрещното

Практика като тази може да докара до съществени пътни произшествия. Не бива да си позволявате каране на електрическа тротинетка против посоката на придвижване, даже на смешка. Спазвайте посоката на придвижване и карайте единствено на позволените за това места – по велосипедната инфраструктура и по пътища с оптимално позволена скорост до 50 км/ч., като се движите допустимо най-вдясно на пътя.

Неравностите на пътя

Един голям проблем по българските пътища са дупките и неравностите, които са съвсем на всички места. Поради своите характерности, тротинетките са доста по-уязвими в това отношение от колите и даже от велосипедите. Често даже най-малката грапавина може да докара до загуба на надзор, изключително в случай че се движим и с несъобразена скорост.

Уважавайте пътните знаци и светофарите

Винаги спирайте на червен светофар и знак STOP. Съобразяването с Правилника към Закона за придвижване по пътищата е значимо освен за водачите на коли, а и за всички участници в придвижването.

Внимавайте за места без видимост

От всякъде, където нямаме видимост, може изненадващо да се появи кола, пешеходец, животно или различен обект, а това има капацитета да докара до рисков за живота конфликт. Ето за какво би трябвало да управляваме транспортните средства със съобразена скорост и нараснало внимание. При прекосяване наоколо до коли е значимо също да се има поради рискът от изненадващо отваряне на някоя от вратите.

Пресичайте пешеходни пътеки като пешеходец

На пешеходните пътеки не би трябвало да се кара, а да се минава по тях като останалите пешеходци. В противоположен случай има риск да нараните някой от пешеходците или пък самите вие да пострадате.

Карайте със съобразена скорост

Електрическите тротинетки доста бързо форсират или понижават скоростта, което основава лъжливото чувство, че ще можем да отреагираме във всяка обстановка. Важно е да караме със скорост, която ще ни разреши да реагираме, в случай че обстановката на пътя се промени.

Внимавайте с пешеходците и не ги стряскайте

„ Тротинетките са нов участник в придвижването, бързи са и са тихи, което постоянно прави появяването им непредвидена. Повечето пешеходци към момента не са привикнали с това. Затова е от основно значение освен да минаваме около тях без да ги блъснем, а и да се уверим, че неочакваната ни поява няма да ги уплаши “ – прибавя Владислав Стоицов от БАЕМ.

И вратите на магазини могат да са рискови

Може и да звучи смешно, само че не е. Карането на електрическа тротинетка по тротоара с несъобразена скорост, може да трансформира транспарантните отворени порти на магазините в сериозна опасност. Същото важи и за непрозрачни порти, висящи ниско табели, както и всевъзможни други детайли, излизащи от постройките.

„ Много от тези препоръки могат да са потребни и за колоездачи, пешеходци или даже водачи на коли. Те обаче са от изключително значение за водачите на електрически тротинетки, като нов участник в придвижването, с който останалите към момента не са привикнали “ – разяснява още ръководителят на Управителния съвет на Българската асоциация за електромобилност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР