Тропическата буря Хилари донесе рекорден дъжд в Калифорния

...
Тропическата буря Хилари намокри Южна Калифорния с рекордни валежи, затваряйки
Коментари Харесай

Тропическата буря Хилари намокри Южна Калифорния с рекордни валежи, затваряйки училища, пътища и предприятия, преди да достигне Невада в понеделник.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в голяма част от типично сухия район, където предупрежденията за внезапни наводнения останаха в сила до понеделник сутринта.

Клонът на Националната метеорологична служба в Лос Анджелис каза през нощта, че множество дневни рекорди за валежи в регионът беше разрушен.

Тъй като хората вече бяха на ръба преди пристигането на бурята, земетресение с магнитуд 5,1 разтърси град Охай в Южна Калифорния, но няма незабавни съобщения за щети или жертви.

Потопът от Хилари заля пътища, превръщайки магистралите в реки и блокирайки някои шофьори.

Началото на държавната учебна година беше значително забавено с един ден, като класът беше отложен в няколко училищни района, вкл. Сан Диего, Лос Анджелис, Пасадена и Палмдейл.

В пика си на ураган от категория 4 - вторият по сила по петстепенната скала на Сафир-Симпсън - Хилари беше понижена до тропическа буря като премина в Съединените щати от Мексико и по-късно в посттропически циклон.

Към понеделник сутринта ядрото на Хилари се намираше в Невада, която се очакваше бързо да се премести, като същевременно оглеждаше щатите на Орегон и Айдахо с дъжд, според последното съобщение от Националния център за ураганите на САЩ (NHC).

"Животозастрашаващи и локално катастрофални наводнения" продължават да се очакват в части от югозападните Съединени щати, се казва добавено.

Бурята се движеше с бърза скорост от 35 мили (55 километра) в час, с по-силни пориви.

- „Безпрецедентно метеорологично събитие“ -

< p>Местен филиал на ABC излъчи видео на интензивни наводнения в части от Палм Спрингс, където полицейското управление обяви прекъсване на линията за спешни повиквания 911 в неделя вечерта, съветвайки хората да се отправят лично към най-близката пожарна или полицейско управление.

Плажовете бяха затворени и хората се втурнаха към магазините, за да се запасят с вода и други основни неща. Бяха издадени предупреждения за внезапни наводнения и дори торнадо за някои райони.

„Това е безпрецедентно метеорологично събитие“, предупреди кметът на Лос Анджелис Карен Бас.

Въпреки отслабването на бурята, докато проследяваше вътрешността на страната , Администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации на САЩ (FEMA) Дийн Крисуел призова хората да приемат сериозно опасностите, предупреждавайки, че това представлява „сериозно въздействие и заплаха за Южна Калифорния.“

Властите отвориха пет убежища срещу бури и разположиха повече от 7500 души персонал, включително няколкостотин войници от Националната гвардия, както и спасителни екипи за бърза вода, съобщи кабинетът на губернатора на Калифорния.

В Сан Диего хората напълниха чували с пясък, за да се подготвят за възможни наводнения, докато спасителите предупредиха хората да стоят настрана морето.

- „Много, много опасно“ –

Един човек загина в Мексико, след като превозно средство беше отнесено от придошла река, каза агенцията за гражданска защита на Мексико, като същевременно предупреди за свлачища и затваряне на пътища в Долна Калифорния.

Мексиканската армия отвори 35 убежища, предоставящи убежище на 1725 души, засегнати от бурята.

„Големите вълни ще продължат да засягат части от Долна Калифорния полуостров и южна Калифорния", каза NHC.

Нанси Уорд, директор на Службата за спешни случаи на губернатора на Калифорния, каза, че Хилари може да бъде една от най-лошите бури, ударили щата от повече от десетилетие.< /p>

„Не правете грешка“, каза тя на пресконференция в събота. „Това е много, много опасна и значима буря.“

Мейджър лийг бейзбол и Мейджър лийг сокър пренасрочиха мачове, планирани за неделя в региона на САЩ.

Мексиканското правителство разположи почти 19 000 войници в щатите, които са най-засегнати от бурята, докато федералната електрическа компания изпрати 800 работници и стотици превозни средства, за да реагират на всякакви прекъсвания.

Урагани удрят Мексико всяка година както на тихоокеанското, така и на атлантическото крайбрежие. Въпреки че понякога бурите засягат Калифорния, рядко се случва да ударят щата с голяма интензивност.

Учените предупредиха, че бурите стават все по-мощни, тъй като светът става по-топъл с изменението на климата.

< p>„Трябва също така да разгледаме какво причинява промяната в климата на тези тежки метеорологични явления“, каза Крисуел, администратор на FEMA, пред CNN неделя. „Как ще изглежда рискът в бъдеще?“

bur-dr/nro/lb/bfm

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР