Тромава процедура, чакане с месеци за експертни решения на ТЕЛК,

...
Тромава процедура, чакане с месеци за експертни решения на ТЕЛК,
Коментари Харесай

Протестиращи заради ТЕЛК пред РЗИ-Пловдив: Това е гавра с нас, системата трябва да се промени

Тромава процедура, очакване с месеци за експертни решения на ТЕЛК, непризнаване на съпътстващи болести при пресмятане на % неработоспособност, ниски инвалидни пенсии, нерегулярното им погашение, недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и непризнаване на разноски при закупуване на медикаментите от чужбина. Това са единствено част от проблемите на хора с тежки болести у нас. По мотив проблемите в здравната система и мечтани промени в Наредбата за здравна експертиза през днешния ден в Пловдив и София бяха проведени митинги.
Прочетете още
Пред РЗИ-Пловдив обаче се събраха едвам към 10 души, които да защитят идеята.

„ След приемането на новата Наредба, моят % на неработоспособност бе свален от 60% на 40%, защото не одобряват някои болести. Сега апелирам. Аз съм солидарна и с по-младите, на които се забавят инвалидните пенсии. Болките и страданията, които изпитваме, не се компенсират единствено с медикаменти. Дойдох тук в студа да стачкувам, тъй като желая да се обърне внимание на болните и страдащите “, уточни Митра Ангелова – една от хилядите заболели у нас.

Основните проблеми на хората са, че при правене на ТЕЛК-овото решение, не се взимат поради всички болести на хората, а единствено главното. Друг проблем е ниските инвалидни пенсии.

„ Това е подигравка с нас – болен човек, вижда се, че е болен. Той няма да оздравее, само че на 2-3 години непрестанно се реди за ТЕЛК. Радваме се, че някои заболявания ще влязат пожизнено, само че нека да стане “, показва още Митра Ангелова.

Според протестиращите трябват промени в Наредбата за здравна експертиза. Нормативният документ е променян няколко пъти, като сега се връща остаряла негова версия, която обаче не удовлетворява всички претенции на хората в неравностойно състояние и техните близки.

„ Трябва ни напълно различен метод към хората с тежки болести. Нормативните документи се работят на парче “, показаха протестиращите.

Междувременно казусът се дефицита на медикаменти в аптечната мрежа продължава да тревожи хора на животоподдържащи лекарства.

„ Често обикалям по аптеките в търсене на медикаментите ми за диабет. Понякога ми се постанова да прибегна до търсенето им по лекарски кабинети – някои медици имат ресурси, само че и те не са неизчерпаеми “, споделя различен протестиращ Иван Стойков.

Системата би трябвало да се промени, сплотиха се хората. Дали обаче ще бъдат чути, следва да стане ясно.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР