Троен състав на Врачанския окръжен съд определи мярка за неотклонение

...
Троен състав на Врачанския окръжен съд определи мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Врачанският окръжен съд постанови мярка за неотклонение „парична гаранция“ на обвиняем

Троен състав на Врачанския областен съд дефинира мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 1000 лв. на обвинения А. П.

Той е притеглен в качеството на обвинен от Районна прокуратура – Враца, Териториално отделения – Бяла Слатина за това, че на 12.02.2024 година в с. Габаре, обл. Враца, е предизвикал междинна телесна щета на Ш. М. от същото село и че на същата дата и място, в съучастничество с малолетния И. И., е предизвикал лека телесна щета на М. М., като двете действия са осъществени по хулигански подбуди.

Въззивната правосъдна инстанция промени наложената с определението на Районен съд – Бяла Слатина първична мярка „ задържане под стража “.

След като прегледа събраните досега гласни и писмени доказателства и другите материали по делото, и изслуша страните, актуалната правосъдна инстанция не показа изцяло доводите на първоинстанционния съд, както за съществуването на обосновано съмнение, че обвиненият е направил закононарушението, за което е упрекнат, по този начин и по отношение на изводите, че съществува действителна заплаха той да се укрие или да извърши закононарушение.

Едно от обвиняванията против А. П. е за осъществено тежко съзнателно закононарушение по чл.131, ал.1, т.12, вр. с чл.129, ал.1 от Наказателен кодекс, а точно че по хулигански подбуди е предизвикал на Ш. М. краткотрайно разстройство на здравето, рисково за живота. От събраните по делото доказателства и основно от здравното уверение от досъдебното произвеждане, както и от заключението на съдебно-медицинската експертиза изводите на движимостите лица са за породени на Ш. М. краткотрайно разстройство на здравето, неопасно за живота, т.е. - лека телесна щета по смисъла на член 130 от Наказателен кодекс, а не междинна такава по смисъла на чл.129, ал.1 от Наказателен кодекс. Действително от събраните по делото гласни доказателства може да се направи обосновано съмнение, че обвиненият е направил част от деятелността, която се претендира, само че породеният вредоносен резултат на потърпевшия Ш. М. не е разказаният в постановлението за привличане на обвинен. Затова и обоснованото съмнение, че обвиненият А. П. е направил закононарушенията, в които е упрекнат не е с подобен висок интензитет, какъвто се изисква, с цел да е налице първата причина на чл.63, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ във връзка с обвинения.

Съдът счете за неправилни и изводите на Районен съд – Бяла Слатина за съществуването на другите две различно планувани в закона предпоставки. На А. П. е повдигнато обвиняване на 13.03.2024 година за закононарушение, което се претендира да е осъществено на 12.02.2024 година, т.е. - един месец след датата на действието. Обстоятелството, че от осъществяване на действието до предприемане на процесуални ограничения на насила във връзка с него е минал нескончаем интервал от време и той не се е укрил, е задоволително безапелационна индиция, че няма желание за укриване. Той има адресна регистрация. Пресилен се явява и изводът на първоинстанционния съд по отношение на заплахата от осъществяване на закононарушение от страна на обвинения само с оглед тежестта на публичната заплаха на действията, за които е притеглен като обвинен, данните от характеристичната му информация и справката за съдимост. Действително А. П. е осъждан неведнъж, само че след деликатен разбор на неговите осъждания, отразени в информация за съдимост, би могъл да се направи извод за настъпила отминалост на реабилитация по всички осъждания на съображение член 88а от Наказателен кодекс. Тоест - към сегашния миг обвиненият не би следвало да се третира като осъждано лице, а данните за неговите предходни осъждания биха могли само да послужат, като характеристична информация. Лошите характеристични данни за едно лице обаче не са задоволително мощен и неоспорим мотив да бъде признато, че има заплаха едно лице да извърши закононарушение.

Водим от изложените съображения, тройният състав на Окръжен съд – Враца промени атакуваното определение на Районен съд - Бяла Слатина, защото счете, че най-адекватната мярка за неотклонение във връзка с обвинения А. П. би била " парична гаранция ". Размерът на паричната гаранция бе избран с оглед събитието, че обвиненият е незает и има три деца, за които следва да поставя грижи. Съдът одобри, че обективен размер на паричната гаранция, която следва да се наложи, като мярка за неотклонение на обвинения А. П., е 1000 лв..

Определението на Окръжен съд – Враца е дефинитивно и не предстои на обжалване и протестиране.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР