Троен състав на Окръжен съд – Враца днес разгледа въззивната

...
Троен състав на Окръжен съд – Враца днес разгледа въззивната
Коментари Харесай

Съдът пожали двама, завъдили канабис в Мизия, измени мерките им в по-леки

Троен състав на Окръжен съд – Враца през днешния ден прегледа въззивната тъжба на двама обвинени – Б. Ц. и Д. Ц. – против определение на Районен съд – Оряхово, с което по отношение на Б. Ц. е постановена мярка за неотклонение „ задържане под стража “, а по отношение на Д. Ц.  – „ домакински арест “. Двамата желаеха изменение на постановените им ограничения за процесуална насила в по-леки.
Б. Ц. и Д. Ц. са привлечени в качеството на обвинени от прокуратурата за това, че на 14 май т.г. в Мизия, в две пространства, намиращи се на втория етаж на административна постройка, двамата в съучастничество като причинители са отглеждали 128 растения от рода на конопа, с неустановена централизация на тетрахидроканабинол, на неустановена пазарна стойност. За това закононарушение се планува наказване " отнемане от независимост " за период от две до пет години и санкция от 5 000 лева до 10 000 лева



След като прегледа събраните досега писмени и гласни доказателства, и другите материали по делото, и изслуша страните в правосъдното съвещание, въззивната правосъдна инстанция удостовери постановената от Районен съд – Оряхово мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Б. Ц. и промени наложената със същото определение първична мярка „ домакински арест “ на Д. Ц. в „ парична гаранция “ в размер на 3000 лв.. 
Според съда, главната причина, предмет на разглеждане в производството по член 64 Наказателно-процесуален кодекс, а точно предпоставката за съществуване на обосновано съмнение за съпричастността към действието на двамата обвинени е била вярно разисквана и в детайли стимулирана от първоинстанционния съд. Съдебният състав одобри, че в тази ситуация продължава да съществува действителната заплаха обвинения Б. Ц. да се укрие и/или да извърши закононарушение, което е другата изискуема причина за постановяването на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Той не живее на непрекъснатия си адрес, живее в друго обитаемо място и до декември 2023 година е живял и е работил в чужбина. Към сегашния миг делото не е попълнено с доказателства по отношение на повдигнатото обвиняване, не са направени назначените експертизи, заради което заплахата от това Б. Ц. да повлияе върху хода на следствието не е хипотетична, а е обозрима.
Относно обвиненият Д. Ц. - той е неосъждан, за него няма неприятни характеристични данни и това би трябвало да се вземе поради в негова изгода, а точно че степента на социална заплаха на дееца е ниска. По отношение на съществуването на риск от осъществяване на закононарушение от страна на обвинения, следва да се регистрира фактът, че Д. Ц. е със съществени здравословни проблеми и е персонален помощник на своя татко, който е имобилен. От показаните доказателства по делото е видно, че той е аграрни производител, който има продукция за прибиране и има непрекъснат адрес, на който живее. Тези условия поддържат тезата на отбраната за липса на действителна заплаха обвиненият Д. Ц. да се укрие. Водим от тези съображения, тройният състав на Окръжен съд – Враца  измени атакуваното определение на Районен съд - Оряхово, защото счете, че най-адекватната мярка за неотклонение във връзка с обвинения Д. Ц. би била " парична гаранция “ в размер на 3 000 лв.. 
Определението на Окръжен съд – Враца е дефинитивно и не предстои на обжалване и протестиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР