Трийсет и седем годишният престолонаследник посещава френската столица по-малко от

...
Трийсет и седем годишният престолонаследник посещава френската столица по-малко от
Коментари Харесай

Макрон ще се опита да убеди Мохамед бин Салман да подкрепи Украйна

Трийсет и седем годишният престолонаследник посещава френската столица по-малко от година след последната си аудиенция в Елисейкия замък, а настоящето му посещаване е израз на топлите връзки сред Париж и Рияд, които подразниха правозащитниците след убийството на саудитския критик Джамал Хашоги през 2018 година

Престоят на принца във Франция наподобява ще бъде дълъг, защото той ще остане и за срещата на върха за Нов световен финансов пакт, на която Макрон ще бъде хазаин на 22 и 23 юни.

В понеделник престолонаследникът ще участва на саудитски банкет, отдаден на кандидатурата на Рияд за домакинство на Експо 2030, кандидатура, за която Саудитска Арабия желае мощна поддръжка от Франция.

Принц Мохамед може да се радва на удобно престояване във Франция, защото има луксозното шато " Луи Четиринайсети " покрай Версай, модерна постройка имитация на френските кралски дворци.

Неназован представител на френското президентство съобщи, че Париж желае престолонаследникът да осъзнае мащаба на спора в Украйна и да " помогне за ускорение на края на войната, което значи победа за Украйна на терен ".

" Ще му кажем какъв брой значим е украинският въпрос и по какъв начин Саудитска Арабия може да упражни въздействие, в това число върху Русия ", сподели представителят.

От началото на съветската инвазия в Украйна Рияд поддържа внимателна позиция, без да осъжда нападението и в същото време изтъквайки значимостта на териториалната целокупност на Украйна.

Миналия месец принц Мохамед одобри президента Володимир Зеленски в Джеда по време на срещата на върха на Арабската лига, първото посещаване на украинския водач в Близкия изток след нахлуването на Русия. Тогава Зеленски приветства поддръжката на саудитския престолонаследник за " териториалната целокупност " на Украйна.

Но Саудитска Арабия поддържа и тесни връзки с Русия, най-много посредством присъединяване на Москва в разширения формат ОПЕК+ на петролния картел, който включва още 10 страни, които не членуват в ОПЕК.

Макрон евентуално ще призове принц Мохамед и да употребява въздействието на страната си върху сунитската общественост в Ливан за излизане от безизходицата след многократните провали на опитите на ливанския парламент да избере нов държавен глава. Политическата рецесия към невъзможността да бъде определен нов президент на Ливан буди все по-голямо безпокойствие във Франция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР