Трийсет и осем души са загинали при израелски удари по

...
Трийсет и осем души са загинали при израелски удари по
Коментари Харесай

Удари в Сирия, натиск от ООН и недостиг на храна в Газа. Какво се случва във войната между Израел и Хамас

Трийсет и осем души са починали при израелски удари по северния сирийски град Алепо в ранните часове в петък, заяви Ройтерс, като се базира на свои източници в областта на сигурността.

Новината пристигна на фона на зачестили израелски офанзиви по бази на проиранските групировки на територията на Сирия. Израел усили ударите след в Ивицата Газа против палестинската паравоенна формация Хамас, оповестена за терористична от Съединени американски щати и Европейски Съюз и подкрепяна от Иран.

Сред жертвите има петима членове на ливанското шиитско придвижване " Хизбула ". По-рано сирийското Министерство на защитата заяви, че неизяснен брой цивилни и военни са били убити, откакто Израел и екстремистки групировки са атакували Алепо.

Израелските въздушни удари са нанесени по няколко региона в покрайнините на града към 01:45 ч. локално време.

Те са съвпаднали с набези с дронове, осъществени откъм северозападния сирийски град Идлиб и селските региони западно от Алепо. За тези офанзиви беше посочено, че са били подхванати от " терористични организации " против мирното население в Алепо и покрайнините му.

Министерството не посочи какъв е броят на починалите, нито дали жертвите са породени от израелските въздушни удари, или от нападенията на екстремистките групировки. Израелската войска отхвърли да разяснява.

След нападението на " Хамас " от 7 октомври против израелски мирни жители и бойци, Израел ускори ударите си по базите на проиранските групировки на територията на Сирия. При някои интервенции цел ставаха и позиции на сирийската противовъздушна защита и войска.

Израел от години прави сходни акции в Сирия, където въздействието на Техеран се ускори, откакто Ислямската република стартира да поддържа президента Башар Асад в гражданската война, избухнала през 2011 година

Членове на съюзнически на Иран групировки като Хизбула в този момент са се укрепили в обширни региони от Източна, Южна и Северозападна Сирия, а също и в някои покрайнини на столицата.
Гладът в Газа
На фона на бойните дейности филантропичната рецесия в Ивицата Газа продължава. В петък Международният съд (МС) , висшият съд на Организация на обединените нации, подреди на Израел неотложно да обезпечи безпрепятственото даване на съществени услуги и филантропична помощ, с цел да бъде предотвратен възможен апетит в анклава.

Това включва храна, вода, електричество, заслон и облекла, хигиенични и медицински артикули. написа, че през последните месеци по границата сред Ивицата Газа и Египет са се образували дълги опашки от камиони с помощи, за които които Израел беше упрекнат, че подлага на комплицирани и случайни инспекции.

Израел отхвърля обвиняванията, че блокира помощта за цивилните, и твърди, че предизвиква нови начинания и уголемява към този момент съществуващите за помощи по суша, въздух и море.

Гладът в Газа може да бъде дипломиран като военно закононарушение, споделя ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк пред Би Би Си.

Министерски съвет преглежда и огромно дело за геноцид против Израел. Решенията на съда са правно обвързващи, само че не могат да бъдат наложени.

Войната в Ивицата Газа стартира, откакто на 7 октомври Хамас нахлу в Израел, умъртви към 1200 души и отвлече над 200. Властите в Газа настояват, че при отговора на Израел досега са починали най-малко 32 000 души.

През последните месеци набъбна интернационалният напън върху Израел да приключи огъня. В началото на седмицата за пръв път за това прикани и. Досега той не успяваше да одобри такава резолюция, защото Съединени американски щати се възползваше от правото си на несъгласие. Вашингтон е обичаен съдружник на Израел, само че с увеличението на цивилните жертви в Газа също промени позицията си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР