Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристо-син текстил

...
Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристо-син текстил
Коментари Харесай

Ще опаковат Триумфалната арка по проект на Кристо

Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована в сребристо-син текстил и алено въже в посмъртно осъществяване на план на актьора Кристо, основан още при започване на 60-те години на предишния век, заяви електронното издание на английския в. "Гардиън ".

Следващият месец ще стартира работата по инсталацията "Триумфалната арка. Опакована " на един от най-популярните паметници в света. Стойността на плана е 14 милиона евро. Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра рециклируема полипропиленова материя, закрепена с 3000 метра алено въже, също рециклируемо.

Инсталацията ще реализира фантазията отпреди повече от 60 години на Кристо и брачната половинка му Жан-Клод, които вършат първите проекти по плана през 1962 година в стая чартърен покрай монумента.

"Можем да изпълним този план през днешния ден, тъй като те към този момент са нарисували всеки образен и артистичен подробност от него. Това е 100 % план на Кристо и Жан-Клод. Тяхното предпочитание бе той да се реализира, даже и откакто той си отиде. Ние просто реализираме неговата визия ", сподели племенникът на създателя Владимир Явашев пред "Гардиън ".

Той разясни, че Кристо и Жан-Клод са имали фотомонтаж по какъв начин ще наподобява опакованата Триумфална арка, само че по този начин и не предложили да създадат инсталацията, тъй като считали, че няма да получат позволение, сподели още той.

Идеята е съживена през 2017 година по време на галерия на Кристо и получава утвърждението на управляващите в Париж и на Центъра за националните паметници. Жан-Клод умря през 2009 година, а роденият в България Кристо издъхна на 84 години в края на май предходната година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР