Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не

...
Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не
Коментари Харесай

Борисов: Навсякъде се приватизира, в България - не. Няма кой да спре зелените 20 години

Трите търговски сдружения ще платят санкцията от облага, а не хората. Това сподели министър председателят Бойко Борисов в коментар от Виена във връзка наложената от Европейската комисия санкция в размер на 77 млн. евро на групата на БЕХ.

В понеделник Европейската комисия наложи санкция на „ Български енергиен холдинг ”, неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ („ групата БЕХ “) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз. Енергийният министър изясни, че съгласно Европейска комисия би трябвало да има опция българският оператор „ Булгартрансгаз ” да бъде приватизиран и да влезе непознат оператор.

На въпрос по какъв начин ще реагира България след глобата, Борисов съобщи, че страната ни реагира към този момент повече от две години в договарянията, които водим с Европейска комисия.

" Когато Европейска комисия ни предложи в лицето на своя комисар, да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето държавно управление да беше вкарало решени и през днешния ден да ме питате за какво държавното управление взе решение да приватизира тръбите и в тези състезания за приватизация да дойдат най-големите, съветски, турски, какви ли не компании. А заглавията какви щяха да бъдат: „ Борисов дава тръбите на България ”. Тогава ние влязохме в Народното събрание, поискахме да ни разрешат да преговаряме с комисията. 100% - цялостно болшинство споделиха „ не ”. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях един път, Томислав Дончев към 100 пъти. Свалихме ги на 150, на 140 и в този момент последно на 77 млн. евро ”, разяснява Борисов пред български публицисти в Австрия.

„ Това беше минималната сума, която успяхме да договорим, всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Представете си какво бихте ме питали, в случай че не бяхме платили 77 млн. евро, а огромни непознати компании ни бяха взели собствеността, държавната, върху газопреносната система. Така че толкоз по този въпрос и да не плашат хората, че ще заплащат те тази цена, ще си я платят трите търговски сдружения от облаги ”, съобщи Борисов.

„ Няма различен вид с изключение на приватизация, това са европейските правила - на всички места се приватизира, в България не се ", добави още Борисов по тематиката.

Министър-председателят бе запитан и дали е знаел за собствеността на „ Юлен ” – въпрос, на който отговори с думите: „ И аз като вас чувам, това, че е от през вчерашния ден. Безспорно Марк Жирардели е международна големина и да имаш сходни вложители е нещо доста хубаво. Все отново става дума за частен бизнес. Но по този начин или другояче тая тематика „ Банско ” ние би трябвало да я развързваме ”.

Ако нашите „ зелени ” дойдат тук, ще унищожават целия отрасъл в Австрия, само че аз съм горделив, че България има най-силните „ зелени ” в света. Както виждате, 20 години в България няма държавно управление, няма президент, който да откри храброст и кураж, който да се изправи и да каже, че е вярно решение да се развива туризма, добави Борисов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР