Трите партии имат 112 мандатаХаджигенов заяви, че не иска да

...
Трите партии имат 112 мандатаХаджигенов заяви, че не иска да
Коментари Харесай

Манолова и ДБ се ослушват

Трите партии имат 112 мандата
Хаджигенов съобщи, че не желае да взе участие във фейсбук република

Христо Иванов разгласи, че Трифонов разчита на нечия друга поддръжка

Двете партии, които афишираха в 45-ото Народно събрание и по време на предизборната акция, че чакат диалози за съдружен кабинет, към този момент втори ден нямат безапелационна реакция по оповестеното от Слави Трифонов проектоправителство. Мая Манолова изясни, че не е редно по този метод да се прави поръчка за кабинет, само че изброи и условия, при които биха подкрепили бъдеща власт.

След като изрази запаси към метода на оповестяване на имената на бъдещите министри на Трифонов, съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов акцентира, че политическата непоклатимост е извънредно значима и че гласоподавателите са посочили, че желаят премахване на Бойко Борисов. Това бе изтълкувано като подготвеност за взаимни отстъпки в името на стабилността.

Другият съпредседател Христо Иванов, сбито съобщи пред “Свободна Европа”, че Слави Трифонов явно разчита на нечия друга поддръжка. Припомни, че обединението му е поела ангажимент пред гласоподавателите си да работи за ръководство на дълбока смяна. Последното бе изтълкувано като разтягане на ръка за договаряния по тематиката промени.

Атанас Атанасов разгласи, че привиква съвещание на Националното управление на партията, взаимно с новоизбраните народни представители, което “изработи позиция по отношение на съставянето на правителство”.
Единствено Николай Хаджигенов излезе с безапелационна позиция, която показа като решение на съдружния съвет на “Изправи се! Мутри вън” “Отказваме да участваме във Facebook република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, против което се борим 12 години, няма да го допуснем още веднъж.” Мая Манолова не бе по този начин безапелационна.

Трите партии общо имат 112 депутати. Според врели и кипели в парламентарния живот депутати-многомандатници няма да е по никакъв начин мъчно да се напазаруват още десетина народни представители. Очаквала се и тематична поддръжка от Движение за права и свободи. Така че предстоящ кабинет на трите партии, които се харесват не е изключен. Стига Манолова и Христо Иванов да имат подготвеност да губят забележителна поддръжка при идващ избор, тъй като техните гласоподаватели към този момент оповестиха, че не утвърждават проектокабинета на Трифонов.
Мая Манолова, съпредседател “Изправи се! Мутри вън!”: Предлага ни се лист, а не държавно управление


От “Изправи се! Мутри вън!” държим да се излъчи държавно управление! Стабилно, без задкулисие, направено под светлината на прожекторите.

Но все още става дума за лист, обявен в телевизионно изказване, а не за парламентарната процедура по връчване на мандат за сформиране на държавно управление.

Държим да се върне престижът на парламентаризма и парламентарната република. Но не да се заменя тя с телевизионна и фейсбук-република.

Върховенството на закона важи за всички. Правилата важат за всички. Правилото е да се разгласят резултатите от изборите, да се свика Народното събрание, да се връчи мандат на спечелилия да образува държавно управление, след което съставът му да бъде разгласен.

Това е върховенството на правото. Към момента към момента не се е случило това. Когато се случи, когато всички спазят Конституцията, тогава и ние ще участваме в парламентарния спор за новото държавно управление. То не може да е “раздаване на порции”. Не за това се борихме на площадите една година.

Това държавно управление би трябвало да се образува при цялостна гласност, да е ясно кой носи отговорност - министър председателят, Има Такъв Народ, Слави Трифонов или различен, както и да няма и сянка на подозрение за задкулисие и втори център на власт, изработил листата на министрите.
Атанас Атанасов, съпредседател на Демократична България: Избирателите желаят политическа непоклатимост


Прибързаното предложение на противоречив състав на държавно управление основава риск за миниране на разговора сред парламентарно показаните политически сили за решаването на тази съществена задача.

Искам да подчертая, че за нас водещ би трябвало да бъде вотът на гласоподавателите, които ни демонстрираха че желаят отстраняването на Борисов от власт и основаване на политическа непоклатимост посредством преустановяване на политическата рецесия.
Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия: Няма да подкрепим Трифонов, ще се опитаме да предложим кабинет


Няма да подкрепим препоръчаното държавно управление и ограниченията за дейности от Слави Трифонов. С предлагането на господин Трифонов нищо от тези наши четири цели не се извършва. Употреби се справедливият яд на хората от митингите за следващия политически инженеринг.

По промяната на модела - освен че не се оферират ограничения, освен това - сякаш сегашният модел се задълбочава. Г-н Трифонов постанова тежък удар върху парламентаризма с метода, по който сервира своето предложение - без разговор. Вместо от джипката - от фейсбук.

На 25-ти юли привикваме Национален съвет на Българска социалистическа партия и съдружни сътрудници. Освен за резултатите на Българска социалистическа партия, ще приказваме и за бъдещето. Изпълнително бюро на Българска социалистическа партия ще предложи на Националния съвет - в случай че третият мандат ни бъде връчен от президента Радев, няма да го връщаме незабавно, ще стартираме открити и транспарантни диалози с други партии, ще сложим национални цели на масата и ще се опитаме да предложим кабинет.

На трети избори да се върви в този момент, би било голямо тестване за българската страна и за жителите, поради това, което ни чака наесен. Ние желаеме посредством този трети опит да подсигуряваме сигурност за хората и непоклатимост за България.
Бизнесменът Васил Божков във фейсбук: Надявах се да съм неприятен оракул за партията на Слави


Преди 10 дни се надявах да съм неприятен оракул за Слави и партията му. Оказа се, че не съм. Това написа през вчерашния ден в профила си във фейсбук предприемачът Васил Божков. Той пусна видео от изявлението си пред Веселин Дремджиев, в което споделя следното: Слави направи партия, реализира висок резултат. А дали тази партия е негова? Имам опасения, че партията на Слави към този момент не принадлежи на Слави. Странно е, че Слави не желае да бъде народен представител, не желае да бъде министър председател. Точно какъв желае да бъде и защо се бори? Кой взема решение нещата в тази партия, кой му прави акцията? Много се надявам да не съм прав, само че мисля че партията на Слави е една имитация на статуквото.

Партията принадлежи на втория ешелон в ГЕРБ, на втория ешелон в Движение за права и свободи. Хора, които желаят да застанат наедно с първия ешелон и да договарят. Това времето ще го покаже, мощно се надявам да не съм прав.

Рашков вика някогашния министър председател на разпит на следващия ден
Борисов: Да бяха предложили за министър председател царя
Старите лица от неотдавнашното минало - още веднъж дефилират по малките екрани

Има Такъв Народ имат необикновен растеж в циганските махали



Призовавам всички партии да си поемат политическата отговорност - те клечаха пред Радев, те вършиха митинги, те издигаха Слави в фетиш, разгласи Бойко Борисов.

“Царя доста го почитам! Ако желаеха някакво успокоение, трябваше да предложат за министър председател царя. Той приказва най-вече езици от всички. Аз съм очевидец по какъв начин всичките тези кръгчета се примамваха към него, тъй като тогава ги следих отстрани”. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на конференция. Той изясни, че сутринта, включвайки Би Ти Ви и Нова телевизия, все едно се върнал преди 20 години. “Старите лица от неотдавнашното минало - още веднъж дефилират по телевизиите”, сподели Борисов.

“Отказах да бъда народен представител от Национална движение „Симеон Втори". Исках да си бъда основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Лично лоялен съм на Царя. Той е огромен човек. Министрите на Национална движение „Симеон Втори", като Милен Велчев и неговата компания, не ме обичаха. Да не се изричат неподготвени. Да не се пробват да пипат името ми, тъй като доста мога да разказвам”, предизвести Борисов.
Той изясни за какво от партията му желаят оставката на ЦИК: “Радев трябваше едно нещо да свърши за две години - организация на изборите, и се провали. Той не провежда почтени избори, той по този начин уплаши по този начин хората посредством своята марионетка Бойко Рашков, че имаме рекордната ниска изборна интензивност...”

Борисов уточни, че Има Такъв Народ и други партии имат необикновен растеж в ромските махали - “така ги плашеха”! “Рашков е обезпечил на всичките тези партии опция за пазаруване на гласове, а в това време вдигаше пушилка, че ГЕРБ са го правили.

Борисов сподели и че служебният Министерство на вътрешните работи министър Бойко Рашков го е привикал на разпит през днешния ден.(б. р. четвъртък). На призовката пишело, че би трябвало да се яви за сведения в 10 часа и да си носи персоналната карта. “Питате къде е Рашков... Е тука е, написа призовки”, съобщи Борисов.

“Пращат ми призовка. Ама не се тревожа, бе, Рашков! Ела и ме разпитай! Ама ти обаче, не карай момчетата. Пак ви бих и се чудите по какъв начин да настройките резултатите в този момент - ето това е истината. Аз приканвам всички партии да си поемат политическата отговорност - те клечаха пред Радев, те вършиха митинги, те издигаха Слави в фетиш. И в този момент два дни след изборите се държат като ощипани госпожици - и нямат позиция. А има и най-големият абсурд - без решение на ЦИК, без да са оповестени изборите, да се сформира държавно управление. Ама това се споделя самозванство! Аз съм удобен човек - построил съм си доверието на народа, тъй като съм мислил за него”, съобщи още Борисов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР