Трите общински болници на територията на Смолянска обаст – Мадан,

...
Трите общински болници на територията на Смолянска обаст – Мадан,
Коментари Харесай

Трите общински болници в Смолянско остават без COVID-пътека

Трите общински лечебни заведения на територията на Смолянска обаст – Мадан, Девин и Златоград, остават без клинична пътека за лекуване на. По клинична пътека 104 за лекуване на ковид ще работи единствено регионалната болница. Това стана ясно от изказване на изпълняващата длъжността шеф на Регионалната здравноосигурителна каса в Румяна Карагрошева.
" Общинските лечебни заведения може да сключат контракт по 104-та клинична пътека в случай, че имат контракт с инфекционист. До момента нито една от общинските лечебни заведения не е подала в касата документи за подписване на подобен контракт. Те ще работят по 39-та клиничната пътека за бронхопневмония, защото по-голямата част от пациентите с  ковид са с бронхопневмония. Заплащането по новата цена на тази клинична пътека ще бъде в действие от първи август. Предполагам, че през днешния ден ще се обнародват новите цени, за ковид-пътеката е 1200 лв.. Бронхопневмониите са към 600 лв. ", посочи Карагрошева.
 

 
Областният шеф Недялко Славов напомни, че в общинските лечебни заведения се поемат леките и приблизително тежките случаи. Идеята е по този метод да не се натоварва регионалната болница, която е с най-висока натовареност.
 Борисов се тормози пред европейски водачи поради ковид (СНИМКИ) Борисов се тормози пред европейски водачи поради ковид (СНИМКИ)
Това, че Европейски Съюз няма обединен медицински протокол за дейности в условия на COVID-19 и при предстояща втора вълна е притеснително. Да бъде създ...
„ Към момента моята оценка е, че общинските лечебни заведения паралелно с регионалната се оправят добре “, уточни той.
По думите на изпълнителния шеф на МБАЛ-Смолян доктор Марин Даракчиев с 10-15% е намалял приема на пациенти с други болести, разнообразни от COVID-19 в МБАЛ-Смолян, защото има хора, които се тормозят да постъпят в лечебно заведение.
„ Касата заплаща за неподходящи условия на всички реализатори на здравна помощ, които се равняват на 85% от активността им за месец януари. Ако за януари изпълнителят на здравна помощ е получил 1000 лв. и в този момент е достигнал по-малко от 850 лв., касата доплаща до 850 лв. от активността му за месец януари. За лечебните заведения се пресмятат по методика, съгласно избраните месечни стойности. Месец юни единствено две лечебни заведения имаха доплащане до 85-те %, като на едното са платени 1000 лв., а на другото - към 14 000 лв.. През юли към този момент има четири лечебни заведения. Най-чувствително е намаляла активността на МБАЛ-Мадан, като два следващи месеца активността й е под 85% от активността й за януари месец “, изясни Карагрошева.
По думите й обаче има и лечебни заведения, където миналите пациенти са повече от януарските.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР