Трите най-големи европейски компании фармацевтична фирма Novo Nordisk, гигантът в

...
Трите най-големи европейски компании фармацевтична фирма Novo Nordisk, гигантът в
Коментари Харесай

Грандиозният растеж на най-големите компании в Европа през последното десетилетие - топ 10

Трите най-големи европейски компании фармацевтична компания Novo Nordisk, колосът в търговията за първокласни артикули LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton и компанията за чипове ASML Holding имат обща пазарна капитализация, която през днешния ден е над шест пъти повече, в сравнение с преди 10 години. Но този величествен напредък се дължи на освен това от ниски лихви и налични заеми.

Размяната на позициите в топ 10 на европейските компании през последното десетилетие наподобява безредна, само че измежду едно остава константа - грандиозният напредък на три от най-големите бизнеси в Европа, които споменахме.

Как се трансформират бизнесите на 10-те най-големи компании в Европа от края на ноември 2013 година до момента? Голямото трио надмина някои от най-успешните бизнеси в Европа и неслучайно се издигнаха до върха и кои са останалите огромни компании? Interactive Insider наблюдава това.

Някои от по-утвърдените европейски компании като Nestle, Shell и TotalEnergies отчетоха десетилетие на по-бавен напредък, спрямо компании във фармацевтичния бранш и технологиите.

Преди 10 години Nestle беше най-голямата компания в Европа, само че швейцарският хранителен колос беше " детрониран ". Инфлацията оказа отрицателно въздействие върху бизнеса, възходящите разноски за произвеждане докараха повишение на цените на продуктите. Това и още аргументи повлияха негативно на растежа, което пък разреши на компанията за първокласни артикули LVMH и на компания за медикаменти Novo Nordisk да ги изпревари в класацията.

Как се случи

Novo Nordisk води началото си от преди век и в този момент най-голямата компания в Европа. Растежът обаче пристигна едвам през последните няколко години. В опита си да се оправи с хронични болести като диабет и затлъстяване, датската фармацевтична компания направи своя пробив посредством две медикаменти като Ozempic и Wegovy и Semaglutide.

Ozempic се употребява за лекуване на диабет вид 2, до момента в който Wegovy е ориентиран към загуба на тегло и дълготрайно поддържане на тежестта.

В началото на август 2023 година компанията съобщи, че Semaglutide 2,4 mg понижава главните сърдечно-съдови болести при възрастни с наднормено тегло с 20%. Тази вест оказа помощ за повишение на пазарната капитализация с 20% единствено за месец.

Novo Nordisk разгласи 31% нарастване на оперативната облага (в датски крони) през първите девет месеца на 2023 година Според анализаторите от Morgan Stanley бизнесът ще надмине упованията за показване. Те имат вяра, че компанията ще може да генерира резистентен растеж на приходите през идващите години, прогнозирайки растеж от 30% през идващите 12 месеца.

LMMH

След сливането на Louis Vuitton и Moet Hennessy през 1987 година LVMH се трансформира в една от най-големите компании в Европа и най-големият световен снабдител на първокласни артикули.

Конгломератът е най-разпознаваем със собствеността върху първокласни марки като Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Gucci, Dior и Tiffany & Co. Собственикът им Бернар Арно е най-богатият европеец. Това е единствената компания, която съставлява всички пет бранша на първокласния пазар: виновност и спиртни питиета, мода и кожени произведения, парфюми и козметика, часовници и бижута и селективна търговия на дребно.

Компанията желае всеки бизнес да пораства самостоятелно, като в същото време основава така наречен " синергии " като споделени планове за поддържане на характерността и отбягване на директната конкуренция.

Като компания, LVMH има за цел да реализира органически напредък посредством реинвестиране в обособените подразделения - нещо, което е в основата на поредната агресия през последното десетилетие. Всъщност компанията реализира 14% органически растеж на приходите през първите девет месеца на 2023 година, като всеки бранш като се изключи виновност и спиртни питиета дава позитивен напредък.

Освен това исторически ниските лихвени проценти през 2010 година осигуриха на доста консуматори по-големи разполагаеми приходи, увеличавайки търсенето и стимулирайки органичния напредък на приходите в LVMH.

Компания

Позиция 2023

Промяна в клацация

Ръст на пазарна капитализация в проценти 
Щатски долар пазарна капитализация в 
Novo Nordisk A/S ADR

1

+6

495%
479.3 млрд. LVMH
2

+6

424%

330.1 милиарда

Nestle

3

-1

69%
301.2 млрд.
ASML Holding NV

4

+6

735%

293.7 милиарда

Roche Holding

5

-4

19%

198.5 милиарда

Shell

6

-1
113%
199.4 милиарда

Novartis AG

7

-4

35%

222 милиарда

AstraZeneca

8

+1

256%

206.2 милиарда

SAP SE

9

-3

143%

187.6 милиарда

TotalEnergies

10

-6

51%

 150.1 милиарда

Компанията ASML Holding стана най-бързо разрастващата се от 10-те най-големи компании в Европа. Мнозина считат, че ASML създава микрочипове, само че в действителност създава фотолитографски машини, които фирмите за чипове употребяват за печатане на шаблони върху микрочипове. Основната причина за триумфа е монополът им в ултравиолетовата (EUV) литография. ASML стартира разширението си в района с придобиването на Cymer - компания с сходна активност, преди десетилетие през 2013 година

През 2016 година клиенти като Intel и Samsung закупиха най-новата система на ASML. Това беше моментът, когато ASML регистрира голям напредък.

Въпреки растежа от над 700% през последното десетилетие, холандската компания продължи да се уголемява със обилни темпове. Наскоро подписаха договорка за 760 милиона $ със Samsung за проучвателен цех за EUV технология за произвеждане на микрочипове в Южна Корея. Това е огромен подтик за ASML след по-строгите ограничавания на доставките, наложени от холандското държавно управление, свързани с производството и износа на полупроводниково съоръжение за Китай.

Total

През последното десетилетие имаше доста промени сред останалите седем компании в листата на 10-те най-големи компании в Европа. Петролната компания Total имаше максимален спад от всички, отивайки на последното място през ноември 2023 година, откакто стартира десетилетието на четвърто място.

Най-зле се показва Roche Holding AG, започвайки 10-годишния интервал като най-голямата компания в Европа по пазарна капитализация, само че завършвайки десетилетието с четири места по-ниско - пето място. Тя означи най-нисък растеж, добавяйки единствено 19% през последните 10 години.

Novartis AG също беше в края на класацията за напредък, реализирайки единствено 35%, втората най-ниска от 10-те компании.

Производителят на нефт Shell падна с едно място в листата, завършвайки интервала като шестата по величина компания в Европа.

На прага на навлизането на изкуствения разсъдък, зелената сила, електрическите транспортни средства и редица други, поражда въпросът: кои компании в Европа ще бъдат най-големите след 10 години?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР