Трите най-динамично развиващи се офис зони в София са районите

...
Трите най-динамично развиващи се офис зони в София са районите
Коментари Харесай

Оформят се три зони с офис сгради в София

Трите най-динамично разрастващи се офис зони в София са регионите към бул. “Цариградско шосе ”, бизнес парка в кв. “Младост ” и кв. “Хладилника ”, написа в разбор на консултантска компания на пазара на парцели.

По-задълбочен разбор демонстрира, че в тези зони са 52% от офис постройките в градеж в столицата и 67% от всички регистрирани покупко-продажби на пазара.

38% от свободните площи са съсредоточени в тези три зони. С най-нисък % неусвоени площи е регионът на бизнес парка в кв. “Младост ” (7%), следван от кв. “Хладилника ” (8%) и на последно място - офис постройките по протежението на бул. “Цариградско шосе ” (25%). Средните офертни равнища на наемите за региона на бул. “Цариградско шосе ” са към 12 евро на кв. м на месец, за кв. “Хладилника ” са 13 евро, а в региона към бизнес парка в кв. “Младост ” - 12,5 евро.

През идващите месеци с изключение на в столицата ще нараства ползата и наличието на бизнеса и в районните градове, предвиждат от консултантската компания. Все повече компании възприемат хибридни модели на работа, което ще подтиква нарастване в търсенето на гъвкави пространства и сателитни офиси, отдалечени от централния. Експертите предвиждат активизиране на по-малките играчи и по-голямо многообразие от концепции на пазара на офиси. Това включва и вложители в офисни парцели, които ще разработят свои лични гъвкави пространства, като отговор на желанията на наемателите.

Има засилен интерес от страна на нови за България компании от ИТ и аутсорсинг бранша за разкриване на офиси. Подобен огромен интерес не е имало през последните 3-4 години. Но реализацията на тези проекти зависи освен от наличния сграден фонд, а и от конкурентоспособността на трудовия пазар и предвидимостта и стабилността в политически и стопански аспект, разясняват консултантите.

Средните офертни равнища на наемите се чака да задържат равнищата си, написа в отчета на консултантската компания. Вероятно ще има по-високи упования на наемателите към присъединяване на притежателите на постройките в построяването на висококачествени довършителни работи в наетите площи.

Пазарът на офис площи клас А, B и С в София доближи общо 2,55 млн. кв. м, като за година нараства със 7%, показват от консултантска компания. Търсенето на офиси е движено главно от желанието на компаниите за оптимизация и консолидация - под формата на нов, по-модерен офис, по-добри наемни условия или по-ефективно систематизиране на офис пространството.

Най-активни на пазара са секторите ИТ и аутсорсинг (61% от подписаните сделки), финансови услуги (25% от сделките), професионални услуги (8%), промишлен бранш (2%) и търговия (2%). 64% от брутно наетите площи в границите на година се дължат на релокации, 18% на уголемение на към този момент присъстващи на пазара компании, 13% на подновявания на контракти, а 5% са контрактувани от нови за пазара компании. През 2021 година брутно наетите площи са 152 хиляди кв. м, което е към 40% растеж по отношение на спешната 2020 г.

Средните офертни наеми в София остават без основна смяна, а точно за клас А - 12,5 евро за кв. м, а за клас B - 10 евро на кв. м. Около 258 хиляди кв. м са в интензивно строителство и се чака да бъдат приключени в интервала 2022-2024 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР