Трите мобилни оператора - А1, Виваком и Йетел, правят милиардни

...
Трите мобилни оператора - А1, Виваком и Йетел, правят милиардни
Коментари Харесай

Габриела Руменова: Регулаторът разреши на телекомите индексация, валидна за краставици

Трите мобилни оператора - А1, " Виваком " и " Йетел ", вършат милиардни обороти и големи облаги, а страната ги " санкционира " със смешни санкции за многочислените трикове, с които подвеждат клиентите си. Министерството на стопанската система регистрира като огромен триумф, че за три години Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) е глобила трите компании за 68 нелоялни практики " с общо 540 хиляди лв. (за съпоставяне единствено поради противоречивите едностранни покачвания на цените поради инфлацията клиентите са платили десетки милиони допълнително). Но даже и тези алегорични санкции не са събрани, разкри в предаването (О)позиция Габриела Руменова от платформата " Ние, потребителите ". 

КЗП е длъжна да поддържа на уеб страницата си указател на влезлите в действие наказания за нелоялни практики. Там виждаме, че в действителност за 3-годишния интервал санкциите за мобилните оператори са единствено 9, като за един от трите няма нито една влезнала в действие, изясни Руменова.

Именно КЗП е разрешила трите телекома да заложат в общите си условия правото да подвигат едностранно цените си един път годишно с показателя на инфлацията - макар че въпросният индикатор обгръща артикули и услуги като краставици, самун, кренвирши, хотели и т. н., които нямат нищо общо с телекомуникациите.

Преди дни депутати от ПП-ДБ внесоха законопроект, който дава право на клиентите да се отхвърлят от контракта без неустойки, когато телекомът реши едностранно да " индексира " цените. Това е добра мярка, тъй като ще сътвори повече конкуренция - човек ще се откаже от остарелия си мобилен оператор, в случай че някой от другите му предложи по-добри условия, разяснява експертката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР