Трите министерски оставки ще бъдат внесени за обсъждане в Народното

...
Трите министерски оставки ще бъдат внесени за обсъждане в Народното
Коментари Харесай

Борисов надделя за рокадите в кабинета

Трите министерски оставки ще бъдат импортирани за разискване в Народното събрание в четвъртък и ще бъдат подкрепени. Това разгласи през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет след съвещанието на съдружния съвет ГЕРБ - "Обединени патриоти ". Лидерът на ГЕРБ надви за рокадите в кабинета, макар митингите на сътрудниците от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация и в личната му партия. Не се оправда упованието да бъде "спасен " районният министър Николай Нанков.
ДУМА напомня, че съдружният съвет на ръководещите бе призован по гледище на патриотите поради поисканите от Борисов оставки на вътрешния министър Валентин Радев, районния Николай Нанков и транспортния Ивайло Московски поради автобусната злополука край Своге, при която починаха 17 души. Преди седмица първо водачът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов скочи против оставките, тъй като били несправедливи и несъгласувани с Оперативна програма. Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация и вицепремиер Красимир Каракачанов пък му пригласяше, че министрите са изкупителни жертви, а сред ГЕРБ и Оперативна програма липсвала връзка.
Бъдещите министри също ще са от квотата на ГЕРБ като Нанков, Радев и Московски, разгласи през вчерашния ден министър председателят. Той посочи, че всички давали положителни оценки на тримата, само че "обявената към този момент политическа отговорност, колкото и да е необятна тази фраза, би трябвало да се понесе ". Борисов чул причините "против " на Валери Симеонов и на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Има доста истина в тях. Ясно е, че всяка партия желае да си пази фрагментите. Но ние пък с Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяхме на другото мнение и това ни прави разнообразни от останалите. Не можем да кажем, че имат виновност за злополуката и нещастието, само че не можем да се създадем, че нищо не се случило, както в предходни държавни управления и с други мандатоносители това се случваше ", заобяснява се Борисов в опит да оневини следващия гаф в ръководството си.
В четвъртък Народното събрание ще гласоподава и кандидатурите на сегашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов за вътрешен министър, на зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев - за транспортен министър и на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова - за районен министър. Тя пък имала управнически опит като някогашен зам.-кмет на Враца и зам.-председател на районната комисия в Народно събрание. И тримата кандидат-министри са малко познати фигури от втория ешелон на ГЕРБ. Според Борисов обаче имало реализирано болшинство за трите оставки при гласуването им в Народно събрание, както и за новите министри. Той благодари на патриотите за разговора и даде обещание отсега нататък към този момент да разискват всички значими тематики, а още идния понеделник ще бъде призован нов съдружен съвет.
Цветанов пък дефинира срещата с Оперативна програма като "най-приятният от всички препоръки до момента " и призна като неточност на ГЕРБ неналичието на разговор с патриотите, която отсега нататък ще бъде поправена. Той посочи, че в четвъртък НФСБ ще гласоподават срещу оставките, само че пък щели да поддържат "новите имена ". Вторият в ГЕРБ отхвърли да има напрежение сред него и Борисов, нито сред ПГ и премиера, както настояват от Българска социалистическа партия. Цветанов даде висока оценка за номинирания за силов министър Младенов Маринов.
Малко преди да бъде огласено името на Младен Маринов, най-големият полицейски профсъюз излезе с публична позиция, че няма да даде 100 дни толеранс на бъдещия вътрешен министър, тъй като не са изпълнени контрактуваните условия от срещата с премиера на 10 януари.


Снимка БГНЕС
Борисов убеди съдружните сътрудници за трите министерски оставки


Българска социалистическа партия ще гласоподава срещу новите кандидатури


ПГ "БСП за България " ще гласоподава срещу новите кандидатури за министри в четвъртък. Левицата остава на позиция за оставка на целия кабинет. Това гласи мнението на Българска социалистическа партия, публикувано през вчерашния ден.
"Предложените нови министри ще продължат досегашната нездравословна политика на държавното управление. Това е обезверен ход, с който ръководещите се пробват да си купят време. Дори и да го получат, то ще бъде мъка, до идващия спор в ръководещата коалиция ", декларират от Българска социалистическа партия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР