Трите електроразпределителни дружества са изпълнили между 65 и 70 на

...
Трите електроразпределителни дружества са изпълнили между 65 и 70 на
Коментари Харесай

ЕРП-та не са изпълнявали на сто процента инвестиционните си програми

Трите електроразпределителни сдружения са изпълнили сред 65 и 70 на 100 от капиталовите си стратегии през първите две години на регулаторния интервал. Това е открила Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ преди една година и това е била повода енергийният регулатор да не усили цената за транспорт и достъп за третата година на регулаторния интервал, заяви шефът на КЕВР Иван Иванов след края на съвещанието на комисията през днешния ден.

Той увери, че поисканото нарастване за второто тримесечие на 2018 година от " Булгаргаз " на природния газ няма да повлияе на цената на топлинната и електрическата сила от 1 април, създавана по смесен метод, тъй като желаното нарастване е под 5 на 100 и се смята, че не е доста.

През последната година цената на природния газ е променяна три пъти - от 1 октомври цената е била понижена с 7,29 на 100, от 1 януари 2018 година е била нараснала с 2,75 на 100, а идното покачване е под 5 на 100, добави Иванов.  " Ако се сумират тези промени, ще се окаже, че цената на природния газ, която ще се заплаща от директните консуматори на природен газ, няма да се промени от тази, която беше преди една година ", добави Иванов.
Председателят на КЕВР отхвърли да предвижда каква ще бъде цената на тока от 1 юли, когато влиза в действие новият регулаторен интервал, тъй като още не е настъпил крайният период -  31 март, в който всички електроразпределителни и електроснабдителни сдружения би трябвало да внесат своите заявки за цени.

Преди да се вземе решение какви ще бъдат цените на тока от 1 юли, ще се ревизира дали сдруженията са вложили това, което са декларирали в капиталовите си стратегии, акцентира той.

" КЕВР отхвърля всички искания за повишение на разноските от сдруженията, тъй като смята, че не са извънредно нужни. Това е причина през последните 3 години покачването на електрическата енергия да бъде единствено два % и половина, което прави под един % годишно покачване на цената на електрическата енергия. Няма такава стока в страната, която да задържа цената си по този метод ", добави Иван Иванов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР