Трите балтийски републики отбелязаха днес 30-те годишнина от "Балтийския път"

...
Трите балтийски републики отбелязаха днес 30-те годишнина от "Балтийския път"
Коментари Харесай

Паметна дата: 30 години от най-дългата антисъветска жива верига

Трите балтийски републики означиха през днешния ден 30-те годишнина от "Балтийския път " от август 1989 година - исторически антисъветски митинг, когато към 2 милиона души се хванаха за ръце, с цел да образуват жива верига с дължина над 600 километра, пишат Монитор и АП.

На 23 август 1989 година Съветският съюз навлизаше в рецесия, а проявата бе мощен знак от страна на литовците, латвийците и естонците, че не са се отказали от концепцията за самостоятелност, даже след десетилетията на руска окупация, отбелязва организацията.

"Хора, хванали се за ръце, могат да са по-силни от хора, хванали оръжието ", написа естонският министър председател Юри Ратас в Туитър.

Честванията протичат в миг, когато жителите на трите страни, както и доста хора отвън тях, се тревожат за възобновените упоритости на Русия да упражнява въздействие в района.

"Трябва да помним смелостта и фантазиите на участниците (в живата верига).

Нека обаче това ни припомня и че свободата и демокрацията в никакъв случай не могат да се одобряват за обезпечени ", сподели в изказване шведската външна министърка Маргот Валстрьом.

Тогавашният руски водач Михаил Горбачов сподели, че след протестната акция Москва "е почнала да осъзнава доста ясно, че трите балтийски страни вървят към политическа самостоятелност ".

Основните празнувания се организират в литовската столица Вилнюс и с щафета и галерия по границата сред Литва и Латвия.

Тази вечер литовският президент Гитанас Науседа ще бъде хазаин на концерт в центъра на Вилнюс.

В латвийската столица Рига министър председателите на трите балтийски страни ще положат венци пред монумент на свободата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР