Тристранни експертни консултации преди министерската среща за газа във формат

...
Тристранни експертни консултации преди министерската среща за газа във формат
Коментари Харесай

Експертната среща преди преговорите Русия-Усрайна-ЕК за газа ще се проведе на 15 януари


Тристранни експертни съвещания преди министерската среща за газа във формат Русия-Украйна-Европейска комисия ще се проведат на 15 януари. Това излиза наяве от известие на изпълнителният шеф на „ Нафтогаз “ Юрий Витренко.

По-рано вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че тристранните договаряния за газа на политическо равнище с Русия и Украйна ще се проведат в Брюксел на 21 януари. Позовавайки се на собствен източник РИА Новости заяви, че седмица преди министерската среща може да има диалози на равнище специалисти.

Киев е подготвен да взе участие в градивен разговор в хода на тристранните договаряния за газа, само че ще упорства за закупуване на директен газ на източната граница на Украйна, декларира от своя страна министъра на външните работи на Украйна Павел Климкин.

Припомняме, че президентът на Украйна Петро Порошенко през септември 2017 година съобщи, че страната счита благодарение на Европейски Съюз да реализира смяна в организацията на преноса, тъй че европейските страни да купуват съветски газ не на западната граница на Украйна, а на източната.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак от своя страна означи, че от министерството считат за нецелесъобразна смяната на организацията на преноса на съветски газ за Европейски Съюз. „ Газпром “ съобщи, че въпросът за точката на предаване на директния съветски газ касае единствено европейските клиенти на компанията по дълготрайните контракти.

„ Готови сме да участваме в градивен разговор, само че той би трябвало да се базира на ясни условия, а най-необходимото от тези условия е използването на европейските правила, с цел да има ясни, ефикасни и транспарантни предпоставки за предстоящ пренос “, цитира думите на Климкин от брифинга в четвъртък УНИАН. По думите му позицията на Киев за преноса на газ през украинска територия и във връзка с европейската енергийна сигурност е транспарантна. „ Готови сме да използван съответстващите европейски правила за нашата газова директна система. Смятаме, че бъдещият пренос би трябвало да е учреден на транспарантни и ефикасни правила на Европейски Съюз. Това да вземем за пример значи, че газа ще се купува на източната граница на Украйна, газовите цени ще се пресмятат на основата на европейска методика “, твърди Климкин.

Украйна приключи закупуването на газ от Русия през ноември 2015 година Действащият контракт за пренос на съветски газ през Украйна изтича в края на 2019 година

Тристранни договаряния бяха извършени на 17 юли в Берлин. През септември специалистите на трите страни пресметнаха нуждата на Европейски Съюз от газ през идващите 10 години, а също по този начин и въздействието на европейското законодателство върху бъдещия пренос на съветски газ през Украйна и нормите на украинското право. Припомняме също по този начин, че Украйна към момента не е приложила европейските правила и следва да извърши анбандинг, т.е. да отдели газотранспортната система в настрана дружество.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР