Триста ядрени ракети летят към САЩ. Това вероятно е превантивен

...
Триста ядрени ракети летят към САЩ. Това вероятно е превантивен
Коментари Харесай

FT пита какъв е отговорът, ако 300 ядрени ракети летят към САЩ

Триста нуклеарни ракети летят към Съединени американски щати. Това евентуално е предпазен удар на Русия за заличаване на всички наземни силози за междуконтинентални балистични ракети в страната. Противоракетната защита не може да унищожи доста от идващите ракети, което значи, че 2 милиона американци ще загинат, написа Джон Тронхил за Financial Times.

След като поставих клетва като президент на Съединени американски щати преди няколко минути, седнал съм в Овалния кабинет и виждам телевизионни репортажи за ескалиращи борби в Европа. Агент от тайните служби нахлува в стаята и ми споделя да напусна незабавно. Слизам с асансьора до спешния център на Белия дом, прочут като Ситуационната зала, където се причисляват моите висши чиновници по национална сигурност, които ме осведомят за идна офанзива. Имам 15 минути да отговоря. Докато часовникът тиктака, ми се показват три разновидността, всички от които включват ответни удари против Русия, които се чака да убият сред 5 милиона и 45 милиона души. Какво да върша?

За благополучие, виждам всичко това през огромен апарат за виртуална действителност, закрепена на лицето ми. Многоъгълните аватари пред мен са задоволително груби, тъй че в никакъв случай няма да сбъркам това упражнение с действителност. Въпреки това главата ми се върти и сърцето ми бие, до момента в който драмата се развива измежду пулсиращи аларми и крясъци. За няколко минути бях заставен да мисля за най-трудното решение, което няйкой - в миналото би трябвало да вземе в историята на човечеството. Чувството за отговорност е смазващо. И думите на моя консултант по национална сигурност отекват в ушите ми: " Ако не отвърнете и офанзивата е същинска, какво ще кажете на американския народ по-късно? "

Това завладяващо прекарване е основано от Шарън Уайнър и Мориц Кют, двама специалисти по национална сигурност от Принстънския университет, които са го тествали върху десетки хора, с цел да видят по какъв начин реагират. Опитът акцентира мъката на вземането на решения на живот и гибел въз основа на несъвършена информация под извънреден напън. То се основава на актуалните протоколи за нуклеарно изстрелване на Съединени американски щати, които са се трансформирали малко от разгара на Студената война. В следен опит със 79 участници, 90 % са избрали да нанесат нуклеарен контраудар.

Уайнър признава, че ясните елементи на упражнението не са изцяло точни. (Фактът, че в моя случай се срутва след няколко минути значи, че би трябвало да рестартираме и VR.) " Но ние бяхме правилни на това, което е евентуално ", споделя тя. " Истинската достоверност е стресът и сложността, които произтичат от включването на няколко лица, вземащи решения в стаята. " Всеки един от тези участници се пробва да прави работата си допустимо най-добре. Но те имат спорни цели. Всеки има прочувствен багаж; всеки реагира на напрежението по друг метод. Така че в последна сметка системата зависи от президента, който утвърждава организацията и взема решение. " Ако президентът не управлява всичко това ", споделя Уайнър, " тогава оправянето с рецесията е зле ".

Краят на 2022 година е моментър, когато се организира тази смразяваща симулация на Международната конференция за нуклеарна политика на Карнеги покрай Капитолия във Вашингтон. NukeCon, както се назовава, е цялостен с доста от най-хубавите международни специалисти по национална сигурност, които са станали преди малко настоящи. Войната в Украйна добави лъх на заплаха към процедурите и мрачният комизъм доминира, до момента в който ораторите се майтапят за целесъобразността събитието да се организира в под земята бункер. Щандът за кафе е с табела Baristas of Armageddon.

Робърт Опенхаймер, американският физик, който управлява лабораторията в Лос Аламос по време на Втората международна война, създала атомната бомба, един път съпостави две огромни нуклеарни сили със " скорпиони в бутилка, всеки кадърен да убие другия, само че единствено с риск за себе си и личния си живот ". Конфликтът в Украйна още веднъж раздруса тези бутилирани скорпиони, Русия и Съединени американски щати, индиректно заключени в прокси война на границата на Русия.

На NukeCon един представител твърди, че Украйна е съвсем несъмнено да завоюва войната и ще изгони съветските сили от цялата страна, в това число Крим. Друг представител прибавя, че в случай че сходен сюжет се реализира, президентът Владимир Путин ще одобри това унизително проваляне като екзистенциална опасност за неговия режим, в случай че не и за самата Русия. При такива условия е елементарно да се повярва, че Русия ще прибегне до нуклеарно оръжие. Путин организира военни учения, предупреждавайки НАТО, че не блъфира. Съединени американски щати преди малко потвърдиха личния си ангажимент за нуклеарно въздържане, с цел да противодействат на всяка експанзия от съперничещи сили, в това число Русия и Китай.

Което ще рече, злокобният психически танц на нуклеарното въздържане стартира още веднъж. Ще бъде познато на всеки, който е претърпял Студената война. Но пристигнах във Вашингтон, с цел да се срещна с деятел по модернизиране на процеса на взимане на решения, които евентуално може да сложат завършек на целия живот на земята.

След като отхвърлих президентските си отговорности, подхващам бърза 30-минутна разходка из града до една доста друга конференция. Poptech, който се гордее с площадка за R&B йога и освежаващи въздуха лампи от хималайска сол, привлечена е навалица с доста по-цветни облекла и повече косми по лицето. Говорителите тук разискват всичко - от потреблението на данни от галактическия телескоп James Webb до построяването на информационни приложения за секс служащи. Един от домакините на Poptech е Моран Серф, 45-годишен израелски невролог и професор в Северозападния университет, който организира сесия за преосмисляне на политиката за национална сигурност. Той е с избелели дънки, карирана жилетка и тридневна набола брада. Като специалист във вземането на решения, Серф става все по-разтревожен от пропуските в протоколите за нуклеарно изстрелване на деветте нуклеарни сили в света (САЩ, Русия, Китай, Англия, Франция, Израел, Индия, Пакистан и Северна Корея). Той води акция за пренаписване на тези правила за нуклеарно изстрелване. През последните 18 месеца Серф интервюира десетки специалисти по нуклеарни оръжия, военни водачи и политици от целия свят за това по какъв начин да се понижат рисковете от нуклеарна злополука. Mutually Assured Destruction (Взаимно обезпечено унищожение), неговият документален филм по тематиката, би трябвало да бъде излъчен тази година.

Интересът на Серф към нуклеарната опасност е провокиран от полемика на конференция на Poptech през 2018 година, по време на която двама носители на Нобелова премия - Беатрис Фин, шведски юрист, който завоюва премията за мир и Бари Бариш, който завоюва премията по физика - приказваха за неотложността на казуса. Серф твърди, че хората са доста зле в оправянето с рискови опасности, като нуклеарна война. От време на време може да изпитаме проблясък на угриженост по отношение на казуса, само че бързо ще преминем към ежедневните грижи. " Нашите мозъци са положителни в живота тук и в този момент. Но за нашите мозъци е мъчно да обмислят злополука или събития с висок риск и дребна възможност ", споделя той.
 Учени: За първи път от края на ВСВ, светът е застрашен в най-висока степен от нуклеарна война
Учени: За първи път от края на ВСВ, светът е застрашен в най-висока степен от нуклеарна война

Интересува ви пробивът в енергетиката за термоядрен синтез - в действителност става дума за нуклеарни оръжия

След като Poptech завърши, сядам със Серф в едва осветения салон на хотела. На британски със мощен акцент той споделя историята на живота си: роден в Париж и израснал в Израел, той е учил физика в университета в Тел Авив и е работил във военното разузнаване по време на националната си работа, като е охранявал израелската нуклеарна централа в Димона. След това построява кариерата си като " бял " хакер в компанията за киберсигурност Imperva, където прави проби за навлизане в банки и държавни институции.

Животът на Серф трансформира посоката си след инцидентна среща с Франсис Крик, британският биолог, който оказа помощ за дешифрирането на структурата на ДНК. В по-късната си кариера Крик се концентрира върху мистерията на съзнанието. Той предизвиква Серф да направи същото, като се опита да " хакне " най-интересното вместилище във Вселената: човешкия мозък. " Оставете работата си и отидете да вършиме същински неща ", посъветва го Крик.

Серф учи за докторска степен по неврология в Калифорнийския софтуерен институт и по-късно организира проучвания в отдела по неврохирургия на UCLA. Калифорнийският университет в Лос Анджелис управляваше една от дребното лечебни заведения, където хирурзите отваряха черепа и вградиха електроди в мозъка, с цел да диагностицират разнообразни положения. Възползвайки се от тази опция, Серф убеждава пациентите да му разрешат да изследва веригите на мозъка им. Той да вземем за пример демонстрира на пациентите фотоси на техните родственици, демонстрира видеоклипове или играе елементарни игри с тях и следи кои неврони се задействат. Неговото проучване оказа помощ да се изясни за какво мозъкът реагира на избрани тласъци, само че пренебрегва други, може би един от първите признаци на съзнанието. " В рамките на неврологията аз съм част от ниша, която е дребна във връзка с запаси, само че е доста секси ", споделя той. " Имахме достъп до златни данни. Можете да зададете въпрос на пациент и да видите по какъв начин реагират електродите ".

Едно от заключенията, които Серф споделя, че е направил от проучването си, е, че живеем в свят, който в този момент е прекомерно комплициран, с цел да може мозъкът ни да го обработи. Нашето сиво вещество работеше добре, когато предците ни живееха в саваната и трябваше да разпознаят единствено 100 души и пет растения. Но в този момент, когато живеем в един безпределно по-сложен свят, не е чудно, че нашите мозъци се борят да създадат нужните връзки или да разпознават значими модели.

Това е изключително правилно, когато става дума за толкоз нереални и далечни въпроси като изменението на климата или нуклеарната война. Серф изяснява, че в случай че мозъкът оцени вероятността нещо да се случи като доста, доста дребна, да речем 0,0000 и нещо, той не знае по какъв начин да се оправи с сходно събитие с ниска възможност. " Така че просто му присвоява стойност нула ", споделя той. " Единственият метод да се оправим с това е да излъжем мозъка. "

Въпреки че звучи обезпокоително, Серф дава образец по какъв начин това може да бъде направено с добър резултат. С сътрудници от Северозападния университет Серф работи с Администрацията за транспортна сигурност на Съединени американски щати, с цел да помогне на екипите за инспекция на летища да открият експлозиви в багажа на пасажерите. По-голямата част от чиновниците по сигурността на летищата по света в никакъв случай няма да видят бомба през цялата си кариера. Така мозъците им са склонни да подценяват опцията. След като милиони пъти са виждали нищо, нищо, нищо и отново нищо, възможностите някой ден да открият същинска бомба са близки до нула, споделя Серф. Но в случай че случайно " инжектирате " макетна бомба в процеса на всеки към 10 минути, тогава можете да поддържате мозъците на проверяващите.

Операторите на лотарии работят на сходен принцип, с цел да мамят мозъка по друг метод. Въпреки че възможностите на обещано лице да завоюва от лотарията са близки до нула, операторите постоянно ще демонстрират реклами на играчи, които печелят джакпота. Вижте задоволително усмихнати лица на спечелили на телевизионния екран и ще се убедите, че и вие имате обективен късмет. " Това е, което ние в неврологията назоваваме архитектура на избора: вие принуждавате мозъка да се изправи против нещо, което другояче не би ", споделя Серф.

С поддръжката на Carnegie Corporation, Серф е интервюирал десетки хора, участващи във вземането на решения при рецесии по света. Това го е убедило, че нуклеарните сили би трябвало да трансформират архитектурата на избора на своите протоколи за изстрелване. Могат да бъдат направени няколко промени в дизайна на процеса на взимане на решения, с цел да стане по-безопасен, съгласно Серф. Първото би било да се отстрани 15-минутното време за реакция, което принуждава президент на Съединени американски щати да " натисне копчето " при предизвестие. Серф твърди, че тази процедура за реагиране на косъм е " светиня от предишното ", като се има поради, че Съединени американски щати ще запазят потенциал за втори удар по въздух и море, даже в случай че всичките им наземни междуконтинентални балистични ракети бъдат унищожени.

Серф също счита, че основните лица, вземащи решения, би трябвало неведнъж да практикуват спешни тренировки и да проучват отговорите си, с цел да се учат от грешките си. Те биха могли също по този начин да проведат " предсмъртни проучвания ", при които си показват най-лошите резултати и по-късно да работят с взор обратно, с цел да видят по какъв начин могат да бъдат избегнати. Друга смяна би била да се назначи един член от екипа за взимане на решения, който да се опълчи на консенсуса. Рейчъл Бронсън, президент и основен изпълнителен шеф на Бюлетина на атомните учени, който предизвестява за заплахите от нуклеарна война от 1945 година насам, се надява, че идният филм на Сърф ще увеличи осведомеността и ще помогне да тласнем света към по-здраво и безвредно бъдеще. " Това, което Моран прави, е доста значимо ", ми сподели тя на конференцията PopTech.

Що се отнася до протоколите за нуклеарно изстрелване, тя прибавя: " Трябва да преосмислим всеки аспект на тази система и да настояваме за повече време, повече ангажираност и повече народна власт. " През ноември Съюзът на загрижените учени, писа до президента Джо Байдън, призовавайки го да преразгледа протокола за изстрелване на нуклеарни ракети. Всяка заповед за изстрелване би трябвало да изисква единодушието на двама високопоставени чиновници в президентската наследствена линия, пишат учените. " Тъй като рискът от нуклеарна война продължава да нараства, вие имате властта да предприемете съответни, незабавни стъпки за създаване на по-стабилна нуклеарна оръжейна система, която не е обект на капризите и съмнителната преценка единствено на един човек. " Серф твърди, че в случай че Съединени американски щати трансформират своя протокол, другите нуклеарни сили съвсем несъмнено биха създали същото. Вашингтон би имал положителни шансове да убеди своите съдружници в НАТО, в това число Обединеното кралство и Франция, да последват образеца и може да окаже напън върху други страни, като Пакистан и Индия, да трансформират своите процедури. След като интервюира политици от евентуално враждебни сили, като Русия и Китай, Серф има вяра, че те също биха били отворени за прекосяване към по-безопасен режим. " Надеждата и мощното разбиране, което имам, е, че няма да бъдат единствено Съединени американски щати тези, които одобряват този протокол ", споделя той.
 Ядрени сили, трансатлантически връзки и оръжеен надзор
Ядрени сили, трансатлантически връзки и оръжеен надзор

Ядрената тактика през 21 век - Историята е добър преподавател

На 26 септември 1983 година подполковник Станислав Петров е дежурен офицер в руския команден център за ранно предизвестие, когато е предизвестен за идна американска ракетна офанзива. Три седмици по-рано руски изтребител смъкна корейски цивилен аероплан, който се отклони от курса, убивайки 269 души. Напрежението по време на Студената война беше на върха си. Съветската сателитна система за предизвестие е маркирала пет американски ракети, ориентирани към Русия. Но Петров знаеше, че системата за разкриване е нова и подозираше, че може да е дефектна. Наземният радар не е удостоверил изстрелването на ракета. Освен това би изглеждало нелогично Съединени американски щати да стартират офанзива единствено с пет ракети.

Неподчинявайки се на руския боен протокол, Петров заключава, че това е подправена паника и не оповестява за случая нагоре по командната верига. Той може би е предотвратил ескалация, която би могла да провокира нуклеарна война. Датски документален филм за случая, от 2014 година, бе озаглавен " Човекът, който избави света ". " Аз не съм воин. Просто бях на точното място, в точното време ", споделя Петров във кино лентата.

До степен, която е малко приета, светът сериозно зависи от рационалните хора като Петров, които са на точното място, в точното време. Историята на последните 77 години е осеяна с произшествия и подправени аларми, които биха могли да ескалират в нуклеарен спор. Поне един някогашен министър на защитата на Съединени американски щати, Уилям Пери, твърди, че нуклеарната война е доста по-вероятно да бъде резултат от неточност, в сравнение с от умишлена офанзива. " Продължихме да фокусираме нашата нуклеарна позиция и политики върху подготовката за изненадваща, обезоръжаваща офанзива и тези политики в действителност усилват вероятността от инцидентна нуклеарна война ", написа той преди две години.

При такива условия ние в последна сметка разчитаме на здравия разсъдък на нашите водачи. " Ние избираме президенти, с цел да вземем окончателното решение и, с Божията воля, тези президенти би трябвало да имат както интелектуалната, по този начин и моралната отговорност да вземат вярното решение ", разяснява Леон Панета, някогашен министър на защитата на Съединени американски щати, който също е бил шеф на кабинета на президента Бил Клинтън.

Един постоянно срещан мотив е, че от 1945 година самото битие на нуклеарни оръжия ни е избавило от нова международна война. Човечеството надникна над ръба на бездната и се отдръпна от ръба. Това допуска, че теорията за нуклеарното въздържане е проработила. Лидерите се държаха отговорно, тъй като цената на безотговорността би била пагубна. Но съгласно Уайнър, от Принстън, която е проектирала VR симулацията, този мотив не е нищо повече от " повърхностно причинно-следствено умозаключение ". Човек може да изпозлва сходен мотив, че съществуването на Организация на обединените нации е помогнало за запазването на мира през същото време, споделя тя.

Дори в случай че създадем процеса на взимане на решения по-безопасен, както Серф би желал, това не значи автоматизирано, че ще избегнем пагубни резултати. " Ако погледнете литературата за човешкото държание и евристиката на взимане на решения и измененията надлежно протокола за изстрелване, това не значи, че индивидът в стаята няма да изстреля ракетите незабавно ", споделя Уайнър. " Не можете да програмирате хората да вземат рационални решения. Но можете най-малко да се опитате да премахнете ирационалните решения ".

Когато Серф за първи път стартира да изследва казуса, той счита, че една справедлива система за взимане на решения, задвижвана от изкуствен интелект, може да помогне да се отстранен страстите от процеса и да се понижи опцията за несъизмерим отговор. Но той бързо осъзна, че възпирането е психическа връзка, в която ирационалността може да бъде основна част от играта. Както споделя Уайнър, цялата доктрина за възпирането се основава на догатката, че един водач би бил подготвен да се самоубие (и може би останалата част от човечеството) в отбрана на националната сигурност. " Имате потребност от доктрина на лудия за въздържане ", споделя тя.

Най-пълното пояснение на теорията за лудия се съдържа в записките на Хари " Боб " Халдеман, шеф на кабинета на президента Ричард Никсън, когато той искаше да приключи войната във Виетнам. " Искам северновиетнамците да повярват, че съм достигнал точката, че мога да направя всичко, с цел да спра войната ", споделя Никсън, съгласно описа на Халдеман. " Просто ще им кажем, че " за бога, вие знаете, че Никсън е захласнат от комунизма ". Не можем да го задържим, когато е сърдит - а той държи ръката си върху нуклеарния бутон " и самият Хо Ши Мин ще бъде в Париж след два дни и ще моли за мир. "

Руската инвазия в Украйна накара мнозина да се усъмнят в рационалността на Путин. В началото на предходната година той се закле, че няма желание да атакува Украйна. През октомври той сподели, че не вижда смисъл от нуклеарен удар. Но страховете от нуклеарна война набъбнаха внезапно след експлоадирането на спора, споделя Фин, носителят на Нобелова премия, който въодушеви Серф през 2018 година " Хората в действителност са уплашени и с право ", споделя тя. Рускоезичната страница на нейния уеб страница за интернационална акция за унищожаване на нуклеарните оръжия, обясняваща филантропичните последствия от обмена на нуклеарни оръжия, е една от най-посещаваните на уеб страницата. Само като работим за цялостното унищожаване на нуклеарните оръжия, споделя тя, светът може в миналото да бъде в сигурност от опасността от Армагедон.

Във видео изявление от Женева Фин твърди, че е наивно да се има вяра, че водачите на деветте нуклеарни сили вечно ще бъдат рационални и в никакъв случай няма да създадат неточност или да създадат нещо неуместно. " Има подобен тип илюзия на нуклеарното въздържане, която в този момент е разкрита от дейностите на Русия, че никоя рационална страна в никакъв случай не би употребила тези оръжия, единствено една ирационална страна би го направила ", споделя тя. " Това е оръжие, което облагодетелства лудите. "

И въпреки всичко Фин, сходно на доста от специалистите, които интервюирах за тази публикация, отхвърля фатализма. Повечето се надяваха, че смяната е допустима. " Аз съм много оптимист. Ако преминем през тази рецесия живи и не забележим потреблението на нуклеарни оръжия, мисля, че ще забележим миг на опция, тъкмо както беше след кубинската ракетна рецесия, когато имаше голям прогрес в неразпространението ", споделя Фин. Серф също по този начин разказва себе си като оптимист. Когато проучваше кино лентата си, той беше сюрпризиран от готовността на интервюираните да приказват. " Във всички страни това познание гори вътре в тях ", споделя той. " Представям си, че Съединени американски щати вършат фрапантни промени. "

Обратно в потапящия нуклеарен сюжет - ми крещят от службата за сигурност, която ми споделя, че ракета може да удари Белия дом всеки миг. Трябва да се изтеглям допустимо най-скоро. Настоявам да се направи всичко, с цел да се предупредят тези, които могат да бъдат цел на идната офанзива. (Това е ненапълно безнадеждно). Съгласен съм, че американските сили би трябвало да бъдат преместени в Defcon 1, оптималната военна подготвеност. И когато попитах за какво към момента не сме се свързали с руснаците, ми споделиха, че явно не дават отговор на позвъняванията ни.

На виртуални карти пред мен има три варианти. Първата позволява стеснен контраудар против съветските обекти за междуконтинентални балистични ракети и нейните съществени подводни и въздушни бази. Това би довело до сред 5 и 15 милиона жертви. Втората включва ориентиране към всички нуклеарни обекти в Русия, нанасяйки сред 20 и 25 милиона жертви. И третият вид би добавил главните индустриални обекти на Русия и водачеството към целевия лист, причинявайки до 45 милиона жертви. " Трябва да знаем вашите упътвания ", не преставам да виждам във VR очилата.

Изправен пред такива пъклен благоприятни условия, вземам решение да не разреша нито една от тях. Отказвам да ревизира кода за нуклеарен старт. Моята логичност е следната: не мога да направя нищо, с цел да спра наближаващите ракети да поразят задачите си. Освен това не знам сигурно дали офанзивата е същинска и кой може да я е направил. Уверен, че Съединени американски щати резервират потенциал за втори удар, умозаключавам, че няма потребност да бързам с отговора. Чудя се по какъв начин биха се развили нещата във версия на симулацията, ръководена от правила, които Серф може да образува.

Както Уайнър изяснява по-късно, няма верни или неверни отговори. Някои хора, които са минали през това прекарване, са уверени, че са постъпили вярно, като са почнали контраудар. Други, които са разрешили изстрелване на ракета, незабавно съжаляват за решението си и агонизират, че са създали ужасна неточност.

Какво бихте създали вие?
 Ядрена мощ не може да загуби стандартна война, упорства Медведев
Ядрена мощ не може да загуби стандартна война, упорства Медведев

Ядрени сили не са губили огромни спорове, от които зависи ориста им

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР