Тринайсет американски военнослужещи са загинали при днешното бомбено нападение край

...
Тринайсет американски военнослужещи са загинали при днешното бомбено нападение край
Коментари Харесай

13 военни от САЩ сред жертвите на атентата в Кабул

Тринайсет американски военнослужещи са починали при днешното бомбено нахлуване край летището в афганистанската столица Кабул, заяви началникът на централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати ген. Кенет Макензи, съобщи ДПА. Дванайсет жертвите са морски пехотинци, един е доктор от флота. Ранените измежду американските сили на кабулското летище са 18.

Силите на Съединени американски щати не престават евакуационната интервенция даже след унищожителното нахлуване на летището в афганистанската столица, сподели още Макензи.

Афганистански представител е декларирал, че минимум 60 афганистанци са починали, а 143 са били убити в нападението, съобщи Асошиейтед прес. С тях броят на жертвите на бомбеното нахлуване, осъществено от най-малко двама атентатори - самоубийци, доближава до минимум 72.

Отговорност за нападението е поела Ислямска страна посредством известие на осведомителната организация на терористичната формация Амак, заяви Ройтерс. В него се споделя, че атентатор-самоубиец " съумя да доближи до огромно скупчване на преводачи и сътрудници на американската войска в лагера Барън покрай летището в Кабул и взриви избухливия си пояс измежду тях, убивайки към 60 души и ранявайки повече от 100, в това число бойци на талибаните ".

Още два мощни гърмежа са били регистрирани в покрайнините на Кабул, заяви телевизия " Ал Арабия ", представена от ТАСС.

Представител на талибаните сподели, че нападението е терористичен акт, който би трябвало да бъде наказан от целия свят, само че добави, че виновността е на непознатите сили, които още са в страната, съобщи Ройтерс, базирайки се на турската телевизия Хабертюрк.



" Щом обстановката на летището се обясни и непознатите сили изоставен, към този момент няма да има такива офанзиви. Това става поради наличието на непознатите сили ", сподели Абдул Кахар Балхи, член на комисията на талибанското придвижване по културните въпроси.

 Снимка: БТА/АП

Говорителят на талибаните Забиулла Муджахид също съобщи, че придвижването уверено осъжда нападенията край летището и даде обещание, че талибаните ще намерят и строго ще санкционират виновниците, съобщи ТАСС, цитирайки изказване на представителя в Туитър. Той акцентира също така, че Съединени американски щати носят отговорност за сигурността в региона на летището.

 Снимка: БТА/АП

Двата гърмежа, дело на терористи самоубийци, проехтяха край хотел " Барън ", на 400 метра от летището, където се намират английски експерти, и близо до дребен боен лагер покрай летището, където са ситуирани американски военни, съобщи ТАСС. И на двете места е имало огромно скупчване на хора.

 Снимка: БТА/АП

Заради кръвопролитните детонации американският президент Джо Байдън и израелският министър председател Нафтали Бенет отложиха срещата си в Белия дом. На Байдън и Бенет им следва първа среща очи в очи, откакто Бенет пое премиерския пост в Израел.

 Снимка: БТА/АП

Преди да дойде във Вашингтон, Бенет сподели ясно, че основната му цел е да убеди Байдън да не се връща към нуклеарната договорка с Иран. По думите му Техеран към този момент напредва в обогатяването на уран, а облекчаването на глобите ще даде на Иран повече благоприятни условия да оказва помощ на враговете на Израел в района.

 Снимка: БТА/АП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР