Тринадесет младежи от ромски произход, които се обучават в Медицинския

...
Тринадесет младежи от ромски произход, които се обучават в Медицинския
Коментари Харесай

Във Варненския медицински университет 13 студенти от ромски произход получават стипендии с еврофинансиране

Тринадесет младежи от ромски генезис, които се образоват в Медицинския университет във Варна и филиала му в Сливен през актуалната образователна година, са утвърдени за стипендианти по програмата "Подкрепа за студенти от ромски генезис, учещи здравни специалности ", оповестиха през днешния ден от Областния информативен център /ОИЦ/ в крайморския град.

Програмата се осъществя от фондация "Тръст за обществена опция " в границите на фонд "Активни жители България " по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

От ОИЦ прецизират, че за поддръжка пред фонда през актуалната образователна година са кандидатствали 74 души от цялата страна, като 22-ма са утвърдени. Най-голям брой младежи, получили помощ - 13, учат във варненския университет. Право на стипендии от програмата имат младежи, които са български жители и намерено декларират своя ромски генезис.

През актуалната академична година те би трябвало да са студенти в акредитирано висше учебно заведение у нас за приемане на магистърска или бакалавърска степен в някоя от медицинските специалности. Стипендиите са в размер към 2500 евро годишно, според от региона на образование.

Фонд "Активни жители България " е на обща стойност 15 500 000 евро, предоставени от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Бюджетът на програмата за стипендии на студенти от ромски генезис е 600 000 евро, като особено за сферата на опазването на здравето средствата са 47 000 евро. Очаква се до 2024 година да бъдат отпуснати към 240 стипендии за медици.

Следващата покана за набиране на кандидатури ще бъде през месец май, прецизират от ОИЦ - Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР