Тринадесет години след като Сърбия премина изцяло към професионална армия,

...
Тринадесет години след като Сърбия премина изцяло към професионална армия,
Коментари Харесай

СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАЗАРМА: Гърция, Кипър и Турция, обсъждат да се въведе и в Сърбия

Тринадесет години откакто Сърбия мина напълно към професионална войска, в този момент още веднъж в страната се разисква възобновяване за наложителната военна работа. В началото на месеца Генералният щаб на сръбската войска изпрати такова предложение до сръбския президент и висш главнокомандващ Александър Вучич. Засега предлагането планува срокът на наложителното отблъскване на военната работа да бъде до четири месеца.

Инициативата е подета след обстоен разбор на обстановката с общата сигурност и провокациите, с които се сблъсква Сърбия, а задачата е повишението на отбранителните качества на сръбската войска посредством подмладяване и развиване на попълненията в армията и образование на дейния и аварийния състав.

Сръбският президент разяснява, че първо желае да чуе мнението на военния си кабинет, а също така би трябвало да се реши каква ще бъде продължителността на наложителната военна работа.

Министърът на защитата Милош Вучевич сподели, че всичко е на равнище предложение и нищо не може да стане за една нощ, а последната дума ще има Народното събрание. Той акцентира, че с тази самодейност Сърбия не се готви за война, а се готви да резервира мира.

Няма публични данни какъв брой дейни бойци има сръбската войска, отбелязва Радио Свободна Европа. По неофициални сведения броят им варира сред 22 и 25 хиляди, съобщи Българска телеграфна агенция.

В три страни на Балканите военната работа е наложителна. Гърция е една от дребното страни в Европейски Съюз, която има наложителна военна работа. Тя изяснява това с хроничното напрежение с Турция и нуждата да поддържа сдържащи качества. Въпреки че Гърция e на 12-о място след страните от Европейски Съюз по население, гръцките въоръжени сили са третите по числеността си в съюза след тези на Франция и на Германия и наброяват над 143 хиляди военнослужещи. През последните години страната отделя сред 3,5 и 4 % от брутния си вътрешен артикул за защита, а даже и в най-тежките години на финансовата рецесия този дял не е спадал под 2 %.

Всички гръцки жители на възраст от 19 до 45 години са задължени да отбият военна работа, която в множеството случаи е едногодишна. Поради религиозни, метафизичен и други сходни убеждения, които са в несъгласие с военната работа, се дава опция за различна работа с продължен период, а след избрана възраст – и за откупуване на периода ѝ.

От септември 2024 година Министерството на защитата в Гърция възнамерява да направи времето, прекарано в гръцката казарма по-пълноценно, като стартира да предлага образования за познания и умения в разнообразни професионални посоки, като да вземем за пример за водни спасители, готвачи, оператори на машини и други механически специалности, оказване на първа помощ, гражданска отбрана, цифрова подготвеност и други Планът е, след привършване на военна работа, гръцките жители, да взимат документ, нужен за кариерното им развиване.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР