Тримесечният отчет на холандския холдинг ASML очаквано привлече вниманието на

...
Тримесечният отчет на холандския холдинг ASML очаквано привлече вниманието на
Коментари Харесай

Продажбите на оборудване за пускане на чипове на ASML надминаха очакванията и няма да намалеят

Тримесечният доклад на холандския холдинг ASML предстоящо притегли вниманието на участниците на фондовия пазар, защото тази компания е най-големият снабдител на литографски скенери, употребявани в производството на полупроводникови съставни елементи. Резултатите от тримесечието надвишиха упованията на анализаторите и ASML съумя доста да усили приходите и чистата си облага.

Така приходите на ASML за първото тримесечие набъбнаха с 91% на годишна база до 6,74 милиарда евро, до момента в който чистата облага съвсем се утрои до 1,96 милиарда евро. Преди това анализаторите предвидиха, че компанията ще получи доходи от не повече от 6,31 милиарда евро и чиста облага от не повече от 1,62 милиарда евро. Главният изпълнителен шеф Питър Уенинк (Peter Wennink) призна, че клиентите на ASML преразглеждат графика си за приемане на нужното съоръжение или по различен метод реагират на предизвикателната икономическа среда, само че като цяло компанията поддържа добра вероятност за бъдещето.

„ Общият размер на търсенето към момента надвишава индустриалния ни потенциал за тази година и в този момент имаме поръчки за 38,9 милиарда евро “, сподели ръководителят на холдинга. Според него фирмите в сектора поправят складовите си наличия, тъй че доставчикът на съоръжение в лицето на ASML получава много спорни сигнали от клиентите. През последното тримесечие размерът на поръчките за доставка на съоръжение е намалял с 46% до 3,75 милиарда евро по отношение на същия интервал на предходната година.

През настоящото тримесечие, приходите на ASML, съгласно личните прогнози на компанията, би трябвало да се усилят до 6,75 милиарда евро в средата на диапазона, което също е по-високо от упованията на анализаторите, чийто догатки са към сумата от 6,42 милиарда евро. През последното тримесечие, маржът на облагата на ASML доближи 50,6%, което също надмина упованията на анализаторите. Това стана допустимо с помощта на увеличените облаги от продажбата на литографско съоръжение от клас EUV и DUV.

Китайският пазар, където американските управляващи са толкоз нетърпеливи да понижат доставките, обезпечи на ASML към 8% от общите доходи и до 20% от бъдещите поръчки през първото тримесечие. В тази географска област приходите на компанията тази година даже ще набъбнат, макар въведените експортни ограничавания от управляващите на страната в Холандия. Конкретни условия от последния ASML към момента не е получила, само че чака да кандидатства за лиценз за експорт, който ще разреши доставянето на скенери в Китай за работа с имерсионна литография. Тазгодишните съществуващи експортни ограничавания не би трябвало да окажат значително въздействие върху активността на ASML, считат от управлението на компанията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР