Тримата върховни съдии, които трябваше да се произнесат като последна

...
Тримата върховни съдии, които трябваше да се произнесат като последна
Коментари Харесай

Върховните съдии по делото Иванчева си направиха отвод

Тримата висши съдии, които трябваше да се произнесат като последна инстанция по делото за рушвет против някогашната кметица на столичния регион Младост Десислава Иванчева , са си създали отказ, заяви Сега.

Делото към този момент е разпределено на нов състав с ръководител Спас Иванчев, излиза наяве също от регистрите. В състава влизат още Румен Петров и Татяна Грозданова.

Причината за отвода на Ружена Керанова (председател на състава и докладчик), Елена Каракашева и Деница Вълкова е сигнал до Висшия правосъден съвет, подаден от Център за приложно-правни проучвания и практики и Диалог за правораздаване. Тези две организации са измежду най-ревностните бранители на основния прокурор Иван Гешев и считат, че настояването за уволнението му е удар против независимостта на правосъдната власт.

В сигнала си до Висш съдебен съвет, в него се прави връзка сред това, че гаранцията от 10 000 лева за свободата на Иванчева е платена от юрист Албена Белянова, която не е бранител по делото. В същото време Белянова е в инициативния комитет, който издигна тогавашният ръководител на висшия съд Лозан Панов за президент.

В определението за отвода си магистратите пишат, че те са безусловно безпристрастни. Но и обществото не би трябвало да има подозрение в това, което е задоволително съображение да се отдръпват от делото. Съдиите припомнят, че по закон гаранцията може да бъде платена от всеки. "Извършените дейности по делото не са повлияни от каквото и да е влияние ", пишат те.

Десислава Иванчева, някогашната й заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров през 2020 година година бяха приети за отговорни и на втора инстанция от Апелативния спецсъд.

Иванчева получи 8 години затвор, че е поискала 250 000 евро от предприемача Александър Ваклин, с цел да бъдат придвижени преписките му в общината, а на 17 април 2018 година е приела първата част от парите - белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ, когато беше арестувана. Биляна Петрова и Петко Дюлгеров също бяха приети за отговорни, като Петрова беше наказана на 7 години затвор, а Дюлгеров - на 6 години.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР