Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали

...
Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали
Коментари Харесай

Боян Петров не е в лагер 1 под връх Шиша Пангма

Тримата шерпи, които търсят изчезналия планинар Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, само че българинът не е бил там, заяви пред БНР брачната половинка на алпиниста Радослава Ненова, съобщи БГНЕС. Операцията за през днешния ден е прекъсната. Тримата шерпи ще нощуват в региона и на следващия ден се чака да продължат издирването към лагер 2.

" Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля да се покрива и с хеликоптер. Те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000. За през днешния ден е завършила интервенцията, стопират да се движат ", сподели Ненова.

Групата от трима шерпи потегли тази заран към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, с цел да търси българския планинар Боян Петров, който е в неопределеност от 3 май. По рано пред националната медия Петър Атанасов, планинар и експерт по рискови спортове, изрази убеденост, че шерпите ще се оправят със задачата. " Графикът за напредване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния идващ лагер. Днес тримата би трябвало да стигнат до лагер 1, а на следващия ден вероятно до лагер 2 и идващия ден по-нагоре ", сподели той. Според Атанасов няма нищо обезпокоително в това, че палатката на Боян Петров е открита празна, тъй като в този миг той може да е тръгнал да нападна върха.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР