Тримата прокурори, наблюдаващи делото за изчезналите над 53 млн. лв.

...
Тримата прокурори, наблюдаващи делото за изчезналите над 53 млн. лв.
Коментари Харесай

Трима прокурори се отказват от делото Хемус заради натиск от МВР

Тримата прокурори, наблюдаващи делото за изчезналите над 53 млн. лева за строителството на автомагистрала " Хемус ", са си създали самоотвод. Причината е, че им бил оказан напън от чиновници на ГДБОП, оповестиха от прокуратурата във вторник.

Епизод следващ

Това е следващият епизод от. Тогава от прокуратурата оповестиха, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е оказал напън върху един от наблюдаващите прокурори. Той изискал да не се апелира мярката " домакински арест " на задържания Борислав Колев и се да смени обвиняването му, с цел да получи по-леко наказване против показанията му за други забъркани в схемата.

Според прокуратурата това е противозаконен опит да се влияе върху обвинител. Веднага бе формирано дело за закононарушение против правораздаването и започнаха разпити.

Междувременно от Министерство на вътрешните работи отхвърлиха да са оказвали напън. Шефът на ГДБОП изясни, че прокурорите нямали предпочитание да разпитат Колев, макар той бил подготвен да опише цялата скица. Стоянов сподели, че би се опитал да спомага, с цел да получи показанията на подобен очевидец.

Министерство на вътрешните работи твърди, че Колев е индивидът, на който са носени милионите, изтеглени преди този момент на каса от притежатели на кухи компании. Сумите им били трансферирани, откакто страната ги платила предплатено на няколко строителни компании.

Само в моя кабинет

Отводите на тримата прокурори са подадени пред апелативната прокуратура в София, която е горестояща. Преценката дали да се откажат от делото ще бъде взета от тях. Ако това се случи, материалите ще бъдат разпределени на други обвинители, сподели шефката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.

Прокурорите считат, че формираното поради дейностите на полицията би довело до спомагателен напън върху тях, изясни заместникът ѝ Иво Илиев.

" Ето за какво през днешния ден същите са подали своите самоотводи пред апелативна прокуратура като в тази връзка горестоящите прокурори ще преценяват тяханта основателност. Продължаваме да считаме, че всичко, което се случва, е неприемливо и е в интерес само на престъпността, само че не и на българските жители ", съобщи той.

Кирилова пък сподели, че те желаят да работят взаимно с Министерство на вътрешните работи както това се е случвало до в този момент. Тя обаче изясни, че отсега нататък всички дейности по следствие по което и да е дело, предоставени на полицията, ще се организират в прокурорските кабинети.

Вътрешният министър Бойко Рашков разяснява в неделя, че прокуратурата преекспонира един професионален спор, с цел да бави следствието: " Установената конюнктура се неглижира от прокуратурата, акцентира се на напред във времето епизод от професионалните разногласия сред проверяващите и прокуратурата. Прокуратурата е умишлено неактивна в тези следствия. Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на следствието, тъй като този ход ще докара до виновни фактори в ръководството на страната до април тази година. Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура в сегашния миг би могла да изведе едно такова следствие с национално значение до сполучлив край... Прокуратурата защищава някогашните ръководещи от наказателна отговорност в доста случаи ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР