Тримата основни кандидати за канцлерския пост - Керн, Курц и

...
Тримата основни кандидати за канцлерския пост - Керн, Курц и
Коментари Харесай

Досегашните коалиционни партньори един срещу друг на предсрочни избори в Австрия


Тримата съществени претенденти за канцлерския пост - Керн, Курц и Щрахе

Сегашният канцлер, ръководителя на Социалдемократическата партия Кристиан Керн и министърът на външните работи, ръководител на консервативната Австрийска национална партия Себастиан Курц– сред тях се води главната битка за болшинство в Народното събрание и креслото на канцлерана провеждащите се тази неделя в Австрия предварителни парламентарни избори.

Досегашното ръководещо съдружно болшинство бе образувано точно от тези две партии.

Третият кандидат е водачът на дясната опозиционна Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Според социологическите проучвания болшинството от австрийците (33%) имат намерение да гласоподават за Народната партия и нейния водач Курц, който специалистите показват като любимец. Втора е дясната Партия на свободата с 23%, а социалдемократите на канцлера Керн са едвам трети с 22%.

Първата секция за гласоподаване на предварителните избори за Национален съвет на Австрия (долната камара на парламента) беше открита на централната гара в град Клагенфурт (федерална провинция Каринтия) в 05,30 ч. локално време, за облекчение на гласоподавателите, които би трябвало да пътуват толкоз рано.

В страната ще бъдат открити общо към 10 000 изборни секции, от тях 1493 - във Виена. Повечето секции отварят порти в 06,00 ч. локално време и работят до 17,00 ч. (15,00 ч. по Гринуич). В някои градове продължителността на изборния ден може да варира и да продължи единствено до обед.

Министерството на вътрешните работи, което се занимава с организацията на изборите и управлява работата на Федералната изборна комисия, възнамерява да показа първите предварителни резултати от гласуването след затварянето на последните секции; тогава ще стане известна и интензивността на гласоподавателите.

В предварителните парламентарни избори вземат участие 16 партии и политически придвижвания. За да бъде показана в Националния съвет, групировката би трябвало да събере над 4 % от гласовете.

След вота президентът Александър Ван дер Белен ще разпореди на водача на най-голямата парламентарна секта пълномощия да образува кабинет или да води съдружни договаряния.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР