Тримата български граждани, които бяха задържани на граничен пункт Деве

...
Тримата български граждани, които бяха задържани на граничен пункт Деве
Коментари Харесай

Глоба по 300 евро и тригодишна забрана за влизане в РСМ за арестуваните на границата българи

Тримата български жители, които бяха арестувани на граничен пункт „ Деве хълм “ на границата със Северна Македония, са експулсирани от страната и имат възбрана за влизане за период от 3 години, оповестяват македонски медии. Съдът е постановил още те да платят по 300 евро санкция за нарушение на публичния ред и успокоение.

След ареста на от външното ни министерство приканиха всички български жители, които са получили писмен отвод за влизане на територията на Северна Македония, да дават тази информация до ведомството за предприемане на нужните дейности по дипломатически път. И припомнят, че свободното придвижване на хора е измежду главните правила на действие на Европейски Съюз.

Над 150 българи бяха декларирали, че ще отидат на честванията в Скопие във връзка 151 години от рождението на българския бунтовник Гоце Делчев. Много от тях обаче получиха писмен отвод да влязат в Република Северна Македония (РСМ).

Хората, които бяха връщани на границата настояват, че има неофициален „ черен лист “ кои български жители не могат да бъдат допускани на територията на РСМ. За подобен лист удостовери и вицепремиерът Демерджиев.

Част от българите, пробвали се да преминат границата, се оплакаха и от полицейски произвол.

Сред задържаните бе и заместник-председателят на Комисията по външна политика в 48-ото Народно заседание Ангел Георгиев. Ако арестуваните бъдат съдени в РСМ и приети за отговорни може да получат до 35 дни затвор. Или да бъдат изведени през границата с черен щемпел и възбрана да влизат в РСМ.

Според вътрешното министерство в Скопие тримата българи са арестувани, тъй като се пробвали да атакуван физически граничните служители на реда.

„ Около 12:45 ч. на Граничен контролно-пропусквателен пункт Деве хълм е настъпило нарушение на публичния ред и успокоение от Г.З.(35г.), А.Х.(50г.) и Р.Х.(54г.) български жители, които първо са се отнасяли словесно, жестоко и непочтено с най-обидни думи, а по-късно са се пробвали да атакуван физически полицейските чиновници, извършващи служебни дейности, при което са арестувани и се работи по цялостното изясняване на случая “, известието по случая на Министерство на вътрешните работи на РСМ.

Вътрешният министър Иван Демержиев окачестви като несъразмерни ограниченията за сигурност, взети от полицията в РСМ за застраховане на публичния ред при честванията. Според него връзките сред двете страни не допускат сходни „ драконовски ограничения “.

Вижте повече във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР