Трима вече са номинирани за шеф на здравната каса, до

...
Трима вече са номинирани за шеф на здравната каса, до
Коментари Харесай

От “Промяната” обещали на Борисов, че ротация на премиери ще има

Трима към този момент са номинирани за началник на здравната каса, до 13 юли би трябвало да ги гласоподават
Ротация на министър председатели да има, са дали обещание водачите на “Продължаваме смяната ” пред водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана ясно на 23-ия ден от избора на кабинета “Денков/Габриел ”, чието основаване бе контрактувано точно с уговорката на 9-ия му месец акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да си сменят местата.

Петков, Асен Василев и Денков изрично обявиха, че стоят зад думите си да има ротация и да продължим държавното управление, разгласи Борисов в четвъртък. Уверението от водачите на Политическа партия пристигнало във вторник по време на лидерската среща в Народното събрание на двете ръководещи обединения.

Ротацията е част от целия пакет от сделките, които имаме. Това е фундаментална част от опцията въобще да съществува такова ръководство и никой от наша страна не я е поставял под подозрение в никакъв случай, удостовери по-късно и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Лидерите на “Промяната ” Кирил Петков и Асен Василев не разясниха думите на Борисов, само че от Брюксел се включи Денков.

Доколкото зависи от мен, аз върша и ще върша всичко допустимо да си извървим стадиите и да работим дружно с Мария Габриел, тъй че да стигнем до ротацията. Разбира се, има доста неща, които не зависят от мен, и те са на първо място в Народното събрание, сподели министър председателят.

Съмненията в спазването на сделката за ротацията на министър председателите пристигнаха, откакто предходната седмица Борисов изрази подозрения, че такава няма да има, и упрекна ПП-ДБ, че желаят да командват ГЕРБ.

Двете обединения още не са се разбрали и за бюджета, направен от финансовия министър Асен Василев, нито за съдружното им съглашение, за което упорстваха от ГЕРБ. В четвъртък обаче Борисов разгласи, бюджетът е по-голям.

Коалиционен механизъм, или механизъм на съдружните дейности, или механизъм на механизмите - по какъв начин ще го кръстят, по какъв начин ще го подпишат и дали ще го подпишат, няма значение. Най-важен инструмент, който поддържа законодателната, управническата стратегия, е бюджетът. Дали ще го назовем механизъм, или съдружно деяние, то е едно и също - да се разберем какво желаят да подкрепим, или какво те ще се съгласят да подкрепим, сподели Борисов.

Именно ГЕРБ повдигнали тематиката за разписването на уговорките на двете обединения, а от ПП-ДБ очаквали вътре да се разпишат и седемте условия, които сложиха на партията на Борисов.

Партньорите ще би трябвало да се схванат и за механизъм за избор на шефовете на регулаторите, защото Народното събрание към този момент стартира процедурата по желание на шефове на Българска народна банка, Сметната палата и здравната каса.

Вече е ясно, че сътрудниците нямат единодушие кой да оглави Българска народна банка. От ГЕРБ обявиха, че ще поддържат досегашния ѝ гуверньор Димитър Радев, който обаче от ПП-ДБ не утвърждават.

Като желаят да има тяхна номинация - ще има две и Народното събрание ще избере. Като дадат по-добър претендент от Митко... Просто им се удивлявам. Да вземат тогава Българска народна банка. Щом желаят, да го вземат, разяснява Борисов в четвъртък.

Партиите имат още седмица, с цел да оферират претенденти за банката.

Още толкоз време имат и за номинации за ръководител на Сметната палата. Според разпоредбите, които Народно събрание одобри предишния петък, срокът бе седмица, само че в четвъртък ГЕРБ и ПП-ДБ взеха решение да го удължат.

Трима пък са номинирани за шеф на здравната каса, където срокът към този момент изтече.

От ГЕРБ-СДС издигнаха някогашната директорка на Столичната здравна каса Иванка Динева, от “Възраждане ” оферират доктор Тодор Хинов - член на Председателския съвет на Българския лекарски съюз, а Българска социалистическа партия предложиха проф. Жени Стайкова - ръководител на Съвета на шефовете на ямболската болница “Св. Пантелеймон ” и някогашен шеф на Националния център по публично здраве и разбори.

Предстои тримата да бъдат изслушани от здравната комисия в Народното събрание идната седмица, а след това кандидатурите им ще бъдат гласувани от Народното събрание. 13 юли е крайният период за избор на шеф на НЗОК.

И за трите регулатора правилото е еднообразно - претендентите би трябвало да съберат гласовете на повече от половината от присъстващите в пленарната зала депутати. Ако такава поддръжка е получил повече от един от претендентите, за определен се смята този с най-вече гласове.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР