Трима учени спечелиха Нобелова награда за химия за работата си

...
Трима учени спечелиха Нобелова награда за химия за работата си
Коментари Харесай

Нобеловата награда за химия отива при базираното в САЩ трио за работа върху малки квантови точки

Трима учени завоюваха Нобелова премия за химия за работата си върху дребните квантови точки.

Мунги Бавенди от MIT, Луис Брус от Колумбийския университет и Алексей Екимов от Nanocrystals Technology Inc. бяха отличени за работата си с дребните частици, които са единствено няколко атома в диаметър и чиито електрони са лимитирали придвижването. Това въздейства върху метода, по който те всмукват и освобождават забележима светлина, позволявайки доста ярки цветове. Те се употребяват в доста електроника, като LED екрани.

„ Тези дребни частици имат неповторими свойства и в този момент популяризират светлината си от телевизионни екрани и LED лампи. Те катализират химичните реакции и тяхната ясна светлина може да освети туморната тъкан за хирурга “, съгласно Кралската шведска академия на науките, която разгласи премията в Стокхолм.

При извънредно необикновен поврат на събитията, шведските медии оповестиха имената на спечелилите преди оповестяването на премията.

Академията не разяснява изтеклите имена преди оповестяването.

Кралската шведска академия на науките, която присъжда премиите по физика, химия и стопанска система, желае номинации всяка година в прогрес от хиляди академични професори и други учени по целия свят.

Комисия за всяка премия по-късно разисква претендентите в поредност от срещи през годината. В края на процеса комисията показва едно или повече оферти на цялата академия за гласоподаване. Разискванията, в това число имената на номинираните, разнообразни от спечелилите, се пазят в загадка в продължение на 50 години.

Във вторник премията за физика отиде при френско-шведската физичка Ан Л'Юлие, френския академик Пиер Агостини и родения в Унгария Ференц Крауш за основаване на първия взор за елементи от секундата към свръхбързия свят на въртящите се електрони.

Малката част от всеки атом се движи към центъра и е фундаментална за съвсем всичко: химия, физика, нашите тела и нашите джаджи.

На В понеделник американката от маджарски генезис Каталин Карико и американецът Дрю Вайсман завоюваха Нобеловата премия за медицина за открития, които разрешиха основаването на иРНК ваксини против COVID-19.

Миналата година американците Каролин Р. Бертози и К. Бари Шарплес и датчанинът академик Мортен Мелдал бяха удостоени взаимно с Нобелова премия за химия за създаването на метод за „ сглобяване на молекули дружно “, който може да се употребява за проучване на кафези, картографиране на ДНК и планиране на медикаменти, които могат да се насочват по-точно към заболявания като рак.

Наградата за химия значи, че Нобеловият сезон е достигнал половината си стадий. Следват премиите за литература, мир и стопанска система, с по едно оповестяване всеки работен ден до 9 октомври.

Нобеловата фондация увеличи наградния фонд с 10% тази година до 11 милиона крони (около 1 милион долара). В допълнение към парите, спечелилите получават 18-каратов златен орден и диплом, когато получат своите Нобелови награди на церемониите по награждаването през декември.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР