Трима шерпи, заедно с още трима тибетски катерачи са тръгнали

...
Трима шерпи, заедно с още трима тибетски катерачи са тръгнали
Коментари Харесай

Подновиха издирването на Боян Петров, шестима души го търсят

Трима шерпи, дружно с още трима тибетски катерачи са тръгнали да търсят Боян Петров на Шиша Пангма през днешния 9 май . Това сподели режисьoрката Поли Генчева пред Нова телевизия.
Спасителите е трябвало нощес да пренощуват в лагер 1, само че неприятното време ги е принудило да слязат надолу. Припомняме, че късно нощес експедиция Kalifa, към която Боян Петров се причисли, с цел да изкачи най-малкия осемхилядник в света Шиша Пангма, заяви, че вятърът в района е доста мощен – 80 км/ч. Днес, 9 май, ще има опит в издирването да се включи хеликоптер, стана ясно от думите на Генчева.
Издирването през днешния ден ще продължи до лагер 2. Шансовете да е добре не са дребни. Вчера взехме решение, че ще създадем сателитна фотография, с цел да може да се прегледа ската и да се види къде би могъл да бъде . Това би облекчило хората, с цел да могат да го търсят на съответно място. Това сподели за bTV дамата на Боян Петров Радослава Ненова.
Може да има сектор, където да се вижда ясно. Още от първия миг действаме. Единственото, което ни стопира е неприятното време. Опитваме се да вдигнем хеликоптер. Най-важното, което би трябвало да се случи е Министерство на външните работи да издейства позволение от Китай да разреши хеликоптер да тръгне от Непал. Боян има часове, а не дни. Един живот зависи от бързината, с която те ще реагират, разясни Ненова.
" Ще създадем оптималното, което е опция. Каквото и да е оптималното, то е потребно. Днес към шерпите ще се причислят и спасители от Китай. Боян не би си играл на величие. Ако е тръгнал нагоре е видял, че това е по силите му. Знае си границите . Надяваме се, че Боян е съумял да стигне до палатки във височинните лагери. Вероятността да е във втория лагер е огромна. Там има всичко належащо за оцеляване. Вариантите са доста за оцеляване, другите разновидности не ги премислям, задачата е да го открием ", сподели още Радослава Ненова. Не мога да предсказвам за какво е оставил телефона си. По принцип не прави по този начин и не потегля без сателитна връзка, добави тя.
Мнения
Това е допустимо най-лошият сюжет, който съм си представял. Ситуацията е сериозна, той несъмнено бедства някъде – въпросът е къде. Днес е прелестен ден да се случи знамение, би трябвало ни знамение да разберем какво се случва с него , разяснява проф. Павел Стоев от Националния природонаучен музей, непосредствен другар на Петров, с който се познават от деца.
" Боян не се възприема като воин – той е целенасочен човек, слага си ясни цели и ги преследва, до момента в който ги реализира. Той не мечтае, тъй като съгласно него това допуска шанс. 14-те осемхилядника му бяха ясна цел и съм се питал какво ще прави откакто успее, само че съм уверен, че ще си сложи нова цел – той е академик и е загърбил доста планове, с цел да реализира задачата си с осемхилядниците. Боян е индивидът с най-силна воля, който познавам ", безапелационен беше Стоев.
Професорът си напомни и по какъв начин през 2000 година двамата с Боян Петров били в Карпатите и трябвало да слязат в изригващ термален гейзер. Проблемът бил, че имало оставено въже на 10 метра във вътрешността, а това значи нулева видимост. " Откачихме се от въжетата по-рано и паднахме 10 метра – той счупи ребра, колкото да излязохме, само че успяхме да се извадим ", описа Стоев. Той добави, че се тормози от " нещата, които стават за секунди " – рухване на лавина, отваряне на цепнатина.
Шанс постоянно има – вътрешно имам чувството, че нещата могат да завършат добре, сподели Стоев.
По думите на Петя Колчева, първата българка изкачила Еверест, възможностите на всеки един планинар са обилни и понижават с всеки минал ден и с всеки минал час.
В неговата изключителна готовност, той е човек, който добре познава рисковете в планината и себе си. В случая се касае за това човек да активизира последната капка кръв от себе си. Виждала съм примрял човек на 8 хиляди метра да се активизира и да оцелее, сподели тя.
Боян Петров е извънредно сдържан, рационален и умел. Досега всеки осемхилядник е съумял да изкачи на втория си опит. При действителна опасност той избира да се върне, за това е толкоз сполучлив, добави още Колчева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР