Трима съдии от Кралство Испания бяха гости на Окръжен съд

...
Трима съдии от Кралство Испания бяха гости на Окръжен съд
Коментари Харесай

Съдии от Испания посетиха съдилищата във Велико Търново и Горна Оряховица

Трима съдии от Кралство Испания бяха посетители на Окръжен съд – Велико Търново в границите на едноседмично посещаване по програмата за продан на Европейската мрежа за правосъдно образование (ЕМСО).

Кармен Мартинез Перза от съда в гр. Алхесирас, Лорена Родригез-Сердано от съда в гр. Кордоба и Беатрис Миранда от съда в гр. Дон Бенито (обл. Бадахос) бяха посрещнати от управлението на ВТОС на 6 ноември, като домакините бяха подготвили интензивна и разнообразна стратегия за времето на техния престой до 13 ноември. Съдиите от Испания бяха осведомени с общите правила на работата на правосъдната система в България, организацията на работа в Окръжен съд – Велико Търново и особеностите на гражданското и наказателното произвеждане от специфични презентации, подготовени от Теодорина Димитрова, адм.-ръководител-председател на ВТОС, Ивелина Солакова, зам.-председател на ВТОС и началник на гражданското поделение и Искра Пенчева, арбитър в Окръжен съд – Велико Търново. В рамките на програмата, гостите имаха опция да следят и правосъдни съвещания по първоинстанционни и въззивни цивилен и наказателни каузи в Окръжен съд – Велико Търново и Районен съд – Велико Търново.

Още в първия ден на своето посещаване, госпожа Перза, госпожа Родригез и госпожа Миранда бяха признати от ръководителите на Районен съд – Велико Търново и Апелативен съд – Велико Търново.

Янко Янев, адм.-ръководител и ръководител на ВТАС ги срещна с историята на апелативните съдилища в България, със структурата на апелативен регион Велико Търново, с особеностите на въззивното произвеждане, както и тези на административния надзор върху съдилищата от апелативния регион. Гостите демонстрираха интерес и към методите на взаимоотношение на съдилищата с необятната общност и медиите. Гостите споделиха, че са възхитени от положителните връзки сред съдиите както в границите на обособените съдилища, по този начин и сред съдиите от другите инстанции.

На 08.11.2017 година, съдиите от Испания посетиха и Районен съд – Горна Оряховица, където бяха посрещнати от Павлина Тонева, адм.-ръководител и ръководител на ГОРС. Те бяха изключително впечатлени от така наречен „ синя стая “, с която съдът разполага, като бяха в детайли осведомени с метода на потреблението и от Златина Личева, арбитър в ГОРС. „ В Испания към момента няма процедура за потреблението на сходни профилирани зали за работа с деца. Впечатлени сме и сигурно ще създадем съответните оферти по въвеждането на сходни „ сини стаи “ в Испания, когато се върнем “, споделиха гостите.

В рамките на програмата, задграничните съдии се срещнаха и с прокурори от трите прокуратури във Велико Търново (Районна, Окръжна и Апелативна), а Христо Орманджиев ги срещна на място с работата на Областната работа „ Изпълнение на наказванията “.

„ Съдиите разполагат с положителни условия за работа, помислено е доста за разнообразни улеснения за жителите. Създадена е добра организация на работата, чиновниците са дисциплинирани и делата се управляват и преглеждат бързо. Между нашата и вашата система има много прилики, има и разлики. Общото усещане, с което оставаме е това, че България разполага с по-малко средства за правосъдната система, в сравнение с Испания, само че те явно се влагат по по-добър метод “, заключи усещанията на гостите госпожа Миранда по време на заключителната среща в Окръжен съд на 10.11.2017 година

Освен с органите на правосъдната власт във Велико Търново, съдиите от Испания имаха опция да се срещнат и с историческите забележителности на остарялата столица и с архитектурно-музейния резерват „ Арбанаси “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР