Трима руски дипломати са обявени за персона нон грата от

...
Трима руски дипломати са обявени за персона нон грата от
Коментари Харесай

„Разузнаване в расо“. Как предстоятелят на руската църква в София е посочен като шпионин в Северна Македония

Трима съветски дипломати са оповестени за личност нон грата от държавното управление на Северна Македония. Според македонски медии и съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов единият от тях е предстоятелят на съветската черква в София архимандрит Васиан (Змеев) .

Информацията за изгонените дипломати беше обявена от съветското външно министерство и съветското посолство в Скопие в петък, само че северномакедонското външно министерство я удостовери в събота. Официално няма обявени имена.

В обществената мрежа X (Туитър) съветското посолство в Скопие цитира думи на говорителката на Кремъл Мария Захарова . " На 12 септември управляващите на Северна Македония, без да обяснят аргументите, оповестиха трима дипломати от съветското посолство в Скопие за " личност нон грата “. Безотговорната и враждебна стъпка на управляващите в Северна Македония няма да остане без отговор ", се споделя в обявата.

В обява на външното министерство на Русия също се цитират думи на Захарова. " Властите в Северна Македония не престават да вървят по пътя на утежняване на борбата. Атаката на управляващите в Северна Македония няма да остане без отговор ", написа в обявата.

В формалното известие на северномакедонските управляващи се споделя, че на посланика на Руската федерация е връчена нота, " с която трима дипломати в посолството на Руската федерация в Скопие бяха оповестени за личност нон грата “. Решението е взето след " получена информация от способените органи за подхванати дейности, които са в нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки ". Няма информация за какви действия става въпрос.

Информацията, че единият от изгонените е ръководителят на съветското подворие в София архим. Васиан (Змеев) беше оповестена в петък от уеб страницата. В събота тя беше обявена и от съпредседателя на „ Демократична България “ Атанас Атанасов пред.

Сайтът dveri.bg се базира на няколко изявления в северномакедонски медии. Според тях „ импровизирано Змеев координира цялата политика на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) във връзка с нейната църковна дипломация през последната година, което докара до цялостен застой в връзките с Вселенската патриаршия по въпроса за даване на автокефалията на МПЦ-ОА “.

Северномакедонски медии оповестяват, че през последната година ръководителят на съветското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. Цитират се думи на северномакедонския министър председател Стево Пендаровски от началото на юни, който споделя, че службите са получили информация, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в интерес на съветските секрети служби.

Според Атанас Атанасов архим. Васиан " върви в Северна Македония, с цел да реализира функционалностите на съветското разузнаване за да се внесе ерес в македонската черква ". Той сподели, че " всички в ДАНС знаят, че този духовник тук е представител на съветското разузнаване в расо ". Атанасов сподели, че предстоятелят на съветската черква в София живее от пет години в България. " Питам българското контраразузнаване - нямат ли позор от това че този, който живее тук и в България развива разследваща активност го изгониха от Македония, а той тук живее в комфорт ", сподели Атанасов.

През март 2022 година представители на закритата към този момент Специализираната прокуратура (ДАНС), с цел да претърсят кабинети на нейни чиновници. Стана ясно, че дейностите на проверяващите са в границите на следствие за шпионаж, само че година по-късно няма резултат от следствието.

Северна Македания гони съветски дипломати за трети път от началото на войната на Русия против Украйна. През март и април 2022 година петима, а по-късно още шестима съветски дипломати бяха експулсирани от Северна Македония на два пъти. Тогава македонското министерство на външните работи заяви, че експулсираните дипломати са излезли отвън рамките на Виенската спогодба за дипломатическите връзки и отвън активността си и е трябвало да изоставен страната. По-рано Руската федерация изгони македонски посланик.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР