Трима представители на Медицински университет – Пловдив бяха удостоени с

...
Трима представители на Медицински университет – Пловдив бяха удостоени с
Коментари Харесай

Проф. Мурджева с награда „Лекар на годината 2021“ от пловдивската колегия

Трима представители на Медицински университет – Пловдив бяха удостоени с награди от Районната гилдия на Българския лекарски съюз, оповестиха от ВУЗ-а.

Ректорът на Медицински университет-Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева, дм, мзм, бе удостоена с огромната премия „ Лекар на годината 2021 “ за приноса си в своята здравна област – микробиология и имунология, и за работата си като координатор на експертния съвет по клинична имунология към Министерство на здравеопазването.

„ Чувствам се поласкана, че получавам тази премия, може би по-скоро като представител на гилдията на микробиолозите и имунолозите. Макар че не бяха на първа линия в жестоката битка с COVID-19, те правиха в лабораториите работата си на хора, които поставяха диагнозата спокойно, добродушно и умело. И се опитваха да осведомят обществото за имунизациите. Но всеки един от пловдивските лекари, които бяха толкоз отдадени на контрола на това заболяване, бяха на местата си с доста сила, дух, сили и се опитваха да овладеят епидемията, може да бъде притежател на това звание”, съобщи при приемане на премията проф. Мурджева. „ Много бих желала повече хора в нашето общество да усетят със сърцето си това, което направиха българските лекари в тази зараза. Те са герои с всичко, което вършат”, сподели в умозаключение проф. доктор Мариана Мурджева.

С наградата „ Лекар на годината 2021 “ в категория „ Болнична помощ” бе отличен и хирургът проф. доктор Ангел Учиков, дм – декан на Медицинския факултет на МУ-Пловдив.

Проф. доктор Пенка Стефанова, дм – началник Секция по детска хирургия в МУ-Пловдив, бе наградена за дългогодишната си работа и за дейния си принос в развиването на специалността „ Детска хирургия “.

Специални грамоти за принос в борбата с пандемията получиха и представители на Областния спешен щаб, измежду които и проф. доктор Чавдар Стефанов, дмн – началник Катедра по анестезиология, незабавна и интензивна медицина в МУ-Пловдив.

Сред останалите призьори бяха общопрактикуващият доктор доктор Петлехем Минасян и урологът доктор Васил Павлов. Д-р Кирил Еленски и доктор Пенчо Делев посмъртно бяха наградени за развиването и одобряването на престижа на съсловната организация.

Официалната гала се организира в навечерието на Световния ден на здравето – 7 април, а премиите връчваха актуалният ръководител на РК доктор Георги Цигаровски, предшественикът му доктор Атанас Калчев и дългогодишният секретар и някогашен ръководител доктор Георги Кръстев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР